Verslaving is te omschrijven als het in de greep zijn geraakt van (genots)middelen of van gedrag dat constant moet leiden tot bevrediging. Kenmerkend hierbij is dat deze behoefte zo bepalend is, dat deze je beperkt in je levensvreugde, relaties en werk. Kortom: je kwaliteit van leven. De oplossing is het probleem geworden.

Als die gewoonte je vrijheid en welzijn beperkt, dan mag je gerust spreken van een verslaving. Het maakt niet zoveel uit om welk middel of gedrag het gaat. Een gewoonte wordt een verslaving als:

  • Je vaker met de gewoonte bezig bent dan je zou willen
  • Het stoppen met je gewoonte tot gespannen gevoel leidt
  • Het vervelende gevolgen heeft voor je relaties, je werk en je conditie
  • Gewoonte inzet tegen moeilijke situaties
  • De gewoonte gewoon vervelend wordt en teveel je leven bepaald
Door verslaving neemt je zelfvertrouwen af en daarmee het plezier en vermogen om te functioneren. Je eigen, informele, pogingen zijn vaak niet afdoende om verslavingsgedrag definitief een halt toe te roepen. Als je dat merkt, en je wilt je niet neerleggen bij de beperkingen die de verslaving oplegt, dan is het tijd om te kiezen voor een ondersteunend programma dat je helpt om de moedeloze slingerbeweging tussen goede voornemens en terugval te doorbreken.

Indachtig biedt een 8 wekentraject aan, waarin je leert de kracht van Mindfulness ( opmerkzaamheid) in te zetten om je neiging tot verslavingsgedrag om te buigen. Je leert anders omgaan met het trekkende gevoel ( craving) dat kan ontstaan als je niet meer toegeeft aan je impuls. Tenslotte leer je om verslavingsgedrag te vervangen met gedrag dat  meer voedend, rijk en prettig is.

Wij werken met het boek "Het Mindfulness Based Relapse Prevention for Addicteve Behaviors" van Sarah Bowen, Neha Chala en G.Alan Marlatt. Dit boek is zo’n 20 jaar geleden ontwikkeld door Alan Marlatt en in de VS wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. In Nederland wordt deze training geïntroduceerd door deskundigen op het gebied van verslaving èn Mindfulness.

Mindfulness Based relapse Prevention is een bewezen effectief programma.