Wat is mindfulness?

Mindfulness is een ander woord voor oplettendheid, je van elk moment bewust zijn. Daarnaast is Mindfulness een beproefde remedie tegen de neerwaartse spiraal veroorzaakt door stress en negatieve automatische gedachten.

Oplettendheid wordt ontwikkeld door doelbewust aandacht te schenken aan dingen waar we gewoonlijk niet bij stilstaan. Het is een systematische aanpak om nieuwe manieren van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijk vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.

Een paar voorbeelden:

Niet oordelen maar je blik openhouden. Oordelen kleurt je blik en verwijdert je van de situatie.

Niet streven om iets anders te willen zijn dan je nu bent, maar accepteren hoe je nu bent en wat er nu is. Je leert meer jezelf te zijn.

Opnieuw beginnen en met een open geest jouw leven leven. Met een open blik kijken naar alles en iedereen, ieder moment opnieuw. Geen enkel moment is hetzelfde als je het als opnieuw bekijkt, met de nieuwsgierige, open blik als van een jong kind.

Geduld hebben. Waarom zouden we ons door sommige momenten heen haasten om bij andere, ‘betere’ momenten te komen?

Vertrouwen op je eigen intuïtie en gezag, ook al maak je zo nu en dan ‘fouten’.

Accepteren om de dingen te zien zoals ze op dit moment zijn. De dingen niet leuker of zwaarder maken dan ze zijn.

Loslaten. Je geest hecht zich aan sommige gedachten, situaties en emoties en andere vermijdt je geest juist. Drijfveer hiervoor is jouw voorkeur of afkeer van dingen.

Voor wie is Mindfulness?

Mindfulness is voor iedereen die positiever in het leven wil gaan staan. Het helpt bij verhoogde stress, chronische pijnklachten, eetstoornissen, angststoornissen, dwang en slaapstoornissen. Daarnaast werkt het ter voorkoming van terugval bij depressie en afhankelijkheidsproblematiek.

Wat gaan we doen?

Een Mindfulnesstraject bestaat uit 8 bijeenkomsten van een uur. Elke bijeenkomst staan we stil bij een ander thema. Je oefent en onderzoekt, aan de hand van verschillende werkvormen en de verschillende thema’s, hoe jij bewuster in je leven kan staan. Daarnaast besteed je iedere dag 30 tot 60 minuten aan oefeningen (lichaamsverkenning, mediteren, yoga).