Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn. Wanneer je voortdurend last hebt van pijn, is dat namelijk erg frustrerend. Het gooit je leven en de plannen die je had voor de toekomst overhoop. Bovendien is chronische pijn een aanslag op je vertrouwen in je lichaam en op je plezier in het leven.

In het traject Leven met pijn leer je in negen sessies hoe je weer een waardevol en bevredigend leven kunt leiden en op een andere manier kunt omgaan met je pijnklachten. In plaats van de strijd aan te gaan tegen de pijn, leer je de pijn te aanvaarden en toe te laten in je dagelijks leven. Het uitgangspunt is dat je datgene gaat doen wat jij belangrijk of leuk vindt. In plaats van de pijn centraal te stellen, leer je juist de inhoud van je leven centraal te stellen, zodat je weer het leven kunt leiden dat je graag wil.

Tijdens een sessie krijg je informatie over chronische pijn, maar vooral ook over leven met aandacht, Mindfulness en de principes van Acceptance and Commitment Theory (ACT). Je maakt oefeningen, waarin je bijvoorbeeld een vragenlijst invult over je waarden, en je krijgt huiswerk mee in de vorm van Mindfulnessoefeningen. Dit traject wordt ondersteund met het werkboek “Leven met pijn De kunst van het aanvaarden”.

Over de auteurs Martine Veehof is ergotherapeut en werkzaam bij Medisch Spectrum Twente in Enschede. Zij is specialist op het gebied van chronische pijn en ACT. Haar promotieonderzoek richtte zich op de behandeling van reumatische aandoeningen.

Karlein Schreurs is werkzaam als senior gz-psycholoog bij revalidatiecentrum het Roessingh in Enschede en is verbonden aan de Universiteit Twente als bijzonder hoogleraar. Het focus van haar leerstoel is onderzoek naar de behandeling van mensen met chronische pijn.

Ernst Bohlmeijer is hoogleraar Geestelijke Gezondheidsbevordering aan de Universiteit Twente. Hij doet onderzoek naar de effecten van nieuwe persoonsgerichte behandelmethoden op psychische klachten en welbevinden.  Hij is (mede-) auteur van o.a. de boeken Voluit leven, Dit is jouw leven, Leven met pijn, Handboek positieve psychologie en Psychologie van de levenskunst.

Monique Hulsbergen is gz-psycholoog/psychotherapeut. Zij werkt freelance en verzorgt trainingen op het gebied van Mindfulness en ACT. Monique Hulsbergen is (mede-) auteur van o.a. de boeken Voluit levenDit is jouw leven.