Heb jij dat ook, dat er wel eens het koude zweet uitbreekt, je hartkloppingen krijgt, je oren suizen? Alles komt op je af. Je gedachten tollen over elkaar heen of het wordt juist helemaal zwart. Misschien zie je overal tegenop. Een feestje, vakantie. Soms zelfs gewoon met de trein reizen of bij een vriend op bezoek. Of je bent altijd maar bezig met wat er mis kan gaan en kunt dat niet loslaten. Ook dat is een vorm van angst. Jaarlijks krijgt ruim acht procent van de Nederlanders problemen met angst. 1,1 miljoen Nederlanders hebben last van een angststoornis volgens onderzoek. Angst komt daarmee veel vaker voor dan depressie of overspanning. Dus een ding is zeker: je bent niet de enige.

Waarschijnlijk kosten je klachten veel energie. Angst vraagt voortdurend om aandacht: kijk maar eens hoe vaak op de dag denken en handelen in het teken staan van je angstgevoelens. Je bent bezig met altijd maar vooruit kijken, of altijd maar moeilijke situaties vermijden. Of je leidt een 'dubbelleven': van buiten doe je je anders voor dan hoe je je van binnen voelt. Ook dat kost energie. Angst staat ontspannen leven in de weg. Dit gaat ten koste van veel genieten en plezier.

Misschien heb je al eens met een professional over je klachten gesproken. Dan weet je ook dat het vervelende gevoel niet direct te vermijden is. Wat we wel kunnen oefenen is gemakkelijker en realistischer met het gevoel omgaan. Hierdoor hoeft het niet zo groot te worden. Bovendien kan het gemakkelijker verdwijnen. We gaan in dit traject het angstgevoel open tegemoet treden. We staan daarbij niet met lege handen, want "Mindfulness bij angst" biedt een stevige basis waardoor je je kunt blijven realiseren: ik ben niet mijn angst.

Mindfulness is een benadering die bewezen effect heeft op angst. Dit traject leert je op een andere manier met angst omgaan, zodat:

  • het je minder in de weg staat om je leven te leiden zoals je dat wilt;
  • je meer kwaliteit ervaart in de momenten van alledag;
  • je meer innerlijke ruimte en vrijheid ervaart en meer van het leven kunt genieten;
  • je er minder last van hebt;
  • de angst minder een probleem voor je is.
Dit traject bestaat uit acht sessies van 2,5 uur. Iedere sessie heeft een thema. Voor dit programma zijn aan de standaard Mindfulnesstraject specifieke oefeningen voor het omgaan met angst toegevoegd. Ook de theoretische aspecten zijn meer toegespitst op de angstproblematiek.

Je leert over ontstaan en werking van de angstreflex en hoe je deze het best tegemoet kan treden. Daarnaast leer je om het denken vanaf een zekere afstand te observeren en om contact te maken met het lichaam. Je krijgt enkele stevige ankers aangereikt waartoe je op moeilijke momenten je toevlucht kunt nemen. Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen binnen een groep van gelijkgestemden.

Zoals bij iedere Mindfulnesstraject is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Gedurende traject geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag. In een werkmap en via de audiotracks ontvang je verdere toelichting over de thema’s en de oefeningen.