Bewustwording
14 maart 2014
Er komt een moment…..
21 maart 2014

Op http://odenow.nl/het-nut-van-ziekte/ las ik laatst het volgende stukje:
‘Verliefde jonge mensen spreken vaak op geheime plekjes in de natuur met elkaar af. Ze proberen hun vrienden, hun huis en hun familie te vermijden. Ze zouden dus eerder kou moeten vatten, gewoon omdat ze meer buiten zijn. Maar ze krijgen nooit griep. Ze zijn veel te gelukkig samen. Griep krijg je alleen wanneer je iets spuugzat bent. Kijk maar naar je eigen griepgeschiedenis, dan zul je zien dat je alleen kou vat wanneer je gefrustreerd bent en je van de mensen om je heen afsluit.’

Ik vind het altijd wel leuk om te zoeken naar de psychologische/spirituele betekenissen van ziek zijn.

Al zo’n twee weken heb ik een flinke verkoudheid/griep te pakken.
Ik dacht eigenlijk dat ik eraan zou ontkomen, maar helaas… dus niet!
Al een tijdje ben ik flink aan het hoesten, heb ik geen stem meer, soms lichte koorts. Alsof dat nog niet allemaal vervelend genoeg was, klapte vorige week ook nog eens mijn beide oren dicht! Echt zwaar irritant! Er is zoveel gaande in mijn leven op dit moment en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat inderdaad spuugzat ben!

Vanmiddag had ik eindelijk weer een middag vrij. Mijn bedoeling was om weer eens mijn huishouden grondig aan te pakken, aangezien dat er de laatste tijd nogal bij inschiet. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om dit uit te stellen.
De afgelopen week ben ik weer vaak over mijn grenzen heen gegaan en heb ik erg weinig rust gehad en genomen. Ik denk dat m’n lichaam daarom nu dan ook op deze manier weer aangeeft dat het even genoeg is. Even weer een pas op de plaats moet nemen.

Mijn vriend zei laatst tegen me “Volgens mij ben je aan het ontgiften”. Dat vond ik ook wel een mooie gedachte en maakt dat ik toch wel anders naar dit gammele gevoel kijk. Er gebeuren nu zoveel dingen. Ik heb het gevoel eindelijk los te komen van oude negatieve patronen en ben nu grote opruiming aan het houden, letterlijk en figuurlijk. Dus dat ontgiften vond ik wel een mooi idee. Alle oude rotzooi eruit en plaats maken voor mooie nieuwe dingen.

Ondanks de pijn, het verdriet en alle andere emoties die ik op dit moment ervaar, kan ik niet zeggen dat het heel slecht met me gaat. Ja, ik heb zeker mijn ups en downs en al deze negatieve emoties zijn niet leuk om te voelen.
De ene dag laat ik de pijn meer toe, de andere dag komt er meer boosheid naar boven. Weer een andere keer moet ik gewoon op de automatische piloot verder om te ‘overleven’.

Doordeweeks ben ik denk ik wel een kei geworden in experiëntiële vermijding, maar… ik ben me er wel bewust van. Op het moment dat ik er ’tijd’ voor heb, laat ik dan ook deze emoties toe. Dit zijn meestal de weekenden. Die dagen sta ik mezelf dan ook toe om een tijdje écht bij mijn gevoelens stil te staan en ze te ervaren. Dat kan ik dan ook. Het mag er allemaal zijn, ik oordeel er niet over. Het is gewoon zoals het is.

En zo dus ook met dit griepje. Ook hier probeer ik een balans in te zoeken. Af en toe even de kop in het zand steken en doorgaan, maar ook de momenten pakken om even werkelijk te voelen en vooral te rusten. Ook dan probeer ik mezelf weer de vraag te stellen: “Hoe voel ik me nu?” en “Wat heb ik nu nodig?”

Vandaag is een mooie dag om deze compassie-opdracht uit te oefenen. Het huis voor me alleen… Met ’n bordje gesneden uien, een doosje keelsnoepjes en een kop thee ga ik naar mijn slaapkamer. Eerst even wat schrijven voor m’n blog en daarna wentel ik me lekker met m’n kruik in mijn dikke dekbed.

Voor vandaag laat ik even de boel de boel en focus me op het zorgen voor mezelf. Ik laat het er even allemaal zijn.
Voorheen zou ik wel in bed zijn gekropen, maar zou ik me ertegen blijven verzetten. De druk van moeten functioneren en het gevoel van zwakte bleven overheersen en maakte dat ik me naast lichamelijk ook nog eens geestelijk belabberd voelde.

Het is heel gek om te beschrijven, maar door het er te laten zijn, voel ik me op de een of andere manier stukken beter. Door er niet meer tegen te vechten (wat je altijd verliest), verdwijnen de scherpe randjes ervan.

Liefs, Lysanne


“Health is a state of complete harmony of the body, mind and spirit.
When one is free from physical disabilities and mental distractions,
the gates of the soul open.”
~B.K.S. Lyengar~

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *