Dankbaarheid
1 april 2014
Storm in mijn hoofd…
9 april 2014

Mind-full-or-mindful (Custom)Mindfulness bestaat vooral uit leven in het nu, je van elk moment bewust zijn.  Het klinkt zo gemakkelijk en in feite is het ook gemakkelijk, maar je moet het wel even doorhebben, denk ik. Aan de andere kant klinkt het ook moeilijk want hoe doe je dat, leven in het nu? Er is altijd wel een gedachte of een oordeel wat voorbij komt.  Je gaat altijd maar door en door en je bent je helemaal niet bewust van wat er nu eigenlijk om je heen gebeurt. Totdat er iets gebeurt in je leven, in je omgeving, wat je diep raakt. Een dodelijk ongeluk bij je in de buurt, iemand die dicht bij je staat overlijdt, ergens op de wereld is een grote ramp, ik noem maar wat op.  Vaak is het dan pas dat we beseffen dat het leven maar zo kort is en dat je van ieder moment moet genieten We spreken dit zelfs ook uit op zo’n moment  en zijn er vast van overtuigd dat we dat ook gaan doen. Toch is de realiteit vaak dat je een paar weken later alweer in het drukke leventje zit, waar je eerst ook in zat.

Ook ik ging altijd maar door en hopte van ziekenhuis naar ziekenhuis, van behandeling naar behandeling. Ik zag zelf echt niet meer wat ik nu allemaal precies aan het doen was, als ik maar iemand kon vinden die me van mijn pijn af kon helpen!  En als ik met de hond ging wandelen, dan genoot ik wel van bijvoorbeeld het weer of de omgeving, maar ik was er niet bewust mee bezig. In mijn achterhoofd was ik altijd wel met de pijn bezig. Kan ik het rondje wel afmaken? Wat heb ik pijn, ik wil ervan af, wat kan ik daaraan doen. Jeetje, ik kan nog niet eens een rondje met de hond lopen. Ik noem maar even wat gedachtes op. Niet goed natuurlijk, want zo praat je jezelf wel naar een neerwaartse spiraal.

Nu is dit anders. Ik heb veel geleerd van Mindfulness.  Ik geniet van iedere stap die ik zet, als ik ga wandelen. Ik geniet van mijn lieve hond die naast me huppelt en plezier heeft. Ik geniet van het weer, de lucht, de bloemen, de geur. Ik kijk om me heen en probeer iedere keer weer in het moment te zijn. Van de vogel die daar vliegt, van de hertjes in de wei en noem maar op. De pijn zit er nu eenmaal toch. En is het dat ik een dag meer pijn heb, dan loop ik een korter rondje, maar ik geniet wel! Ik zit in het nu en wat straks gebeurt dat zie ik dan wel. Natuurlijk zijn er nog wel dagen / momenten dat dat soms niet helemaal goed gaat, maar het gaat steeds beter. Het maakt je leven in ieder geval een stuk gemakkelijker.

Sommige mensen vragen aan mij, maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je je bewust van ieder moment? En dan antwoord ik: Gewoon, door het te doen!!!  Ik kreeg als eerste “opdracht” bij de Mindfulness: Poets eens bewust je tanden. Dus niet tanden poetsen en dan ondertussen even de wasbak afvegen of even dat papiertje oprapen, maar echt bewust poetsen! Alleen de aandacht bij het poetsen. Wat proef je? Hoe voelt het? Doet het pijn? Is het fijn? Komt er speeksel? Hoe smaakt de tandpasta? Enz. enz. enz. Je staat dan ineens op een geheel andere manier je tanden te poetsen.Je bent in het nu.

Dus wat let je? Ga eens naar buiten en ga daar eens een minuut staan. Wat ruik je? Wat voel je? Wat hoor je? Wat proef je? Wat gebeurt in je lichaam? Hoe voelt je lichaam? Nou, geloof mij, dan is een minuut te kort.

Even van die “doe-modus” af en lekker even in de “zijn-modus”.  Een wereld van verschil!

 

De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken

maar in het kijken met nieuwe ogen

                                                                                              (Marcel Proust)

 

Lieve groet,

Monique

10 Comments

 1. Marcel Houben schreef:

  Herken het en o zo waar.
  fijn weekend

 2. Marcel Houben schreef:

  Herken het en o zo waar.
  fijn weekend

 3. Ruth schreef:

  Mooi verhaal Monique. Voor vele denk ik een herkenbaar verhaal. Knap hoe je dit hebt kunnen bereiken. Daar heb ik groot respect voor. Ik ga zeker proberen je advies eens op te volgen.

  liefs Ruth

 4. Ruth schreef:

  Mooi verhaal Monique. Voor vele denk ik een herkenbaar verhaal. Knap hoe je dit hebt kunnen bereiken. Daar heb ik groot respect voor. Ik ga zeker proberen je advies eens op te volgen.

  liefs Ruth

 5. Lea schreef:

  Mooie geschreven Monique!
  Voor mij ook herkenbaar dat je al snel in je oude patroontje terug valt wat gedachten betreft..
  Door de vele verhalen die ik te horen krijg in mijn werk heb ik moeten leren loslaten.
  Eerst door middel van Yoga, later door Mindfulness.
  Filteren wat ècht belangrijk is, en wat je kan èn mag loslaten.
  Wanneer ik voel dat ik het nodig heb, neem ik een les mindfulness om met een frisse blik en met anderen ogen telkens weer naar de dingen leer te kijken. Het geeft me energie en brengt nòg meer positiviteit!

 6. Lea schreef:

  Mooie geschreven Monique!
  Voor mij ook herkenbaar dat je al snel in je oude patroontje terug valt wat gedachten betreft..
  Door de vele verhalen die ik te horen krijg in mijn werk heb ik moeten leren loslaten.
  Eerst door middel van Yoga, later door Mindfulness.
  Filteren wat ècht belangrijk is, en wat je kan èn mag loslaten.
  Wanneer ik voel dat ik het nodig heb, neem ik een les mindfulness om met een frisse blik en met anderen ogen telkens weer naar de dingen leer te kijken. Het geeft me energie en brengt nòg meer positiviteit!

 7. Hennie schreef:

  wat mooi en ja lieve nicht ik leer iedere keer weer.
  Super zo als je het doet, dikke kus.
  Veel liefs Hennie

 8. Hennie schreef:

  wat mooi en ja lieve nicht ik leer iedere keer weer.
  Super zo als je het doet, dikke kus.
  Veel liefs Hennie

 9. Yvonne schreef:

  Ha Monique,
  ik heb weer met bewondering je laatste blogs gelezen. (Ik was iets achter…sorry!)
  Onvoorstelbaar hoe jij met je woorden steeds weer de juiste snaar weet te raken.
  Dank je wel!

 10. Yvonne schreef:

  Ha Monique,
  ik heb weer met bewondering je laatste blogs gelezen. (Ik was iets achter…sorry!)
  Onvoorstelbaar hoe jij met je woorden steeds weer de juiste snaar weet te raken.
  Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *