Lastig
18 april 2014
(niet) Klagen
25 april 2014

Bewust ademen, kijken, voelen, douchen, tanden poetsen… Allemaal waardevolle Mindfulness oefeningen die ik regelmatig doe of probeer te doen.
Heel gek, maar bewust ruiken is iets dat ik maar zelden doe. In het bos kan ik wel de heerlijke geuren bewust binnen laten komen, maar dat is één van de weinige plekken waar ik dit doe. En dat terwijl je neus ook een (belangrijk) zintuig is, dat altijd aanwezig is!

Laatst heb ik in een klein, maar bijzonder groepje een geurenreis gemaakt. Dit onder begeleiding van samenwerkingspartner Juliëtte Wermenbol van SANTALVM.
We begonnen met wat uitleg over essentiële oliën. Juliëtte vertelde ook over de link van geur en emotie/herinnering. Geuren worden direct opgeslagen in het emotie-centrum van je hersenen. Zo associeer je geuren vaak met gebeurtenissen e.d.
Vervolgens kregen we 2 ongelabelde flesjes waar we aan mochten ruiken. Hierna konden we op een werkblad benoemen welke geur we dachten te ruiken en waar we deze geur mee associeerde. Juliëtte vertelde ook wat de basis was van een goed parfum, welke geuren bij elkaar paste e.d.

Voordat we aan de slag gingen, konden we opschrijven wat voor soort geur we wilden maken. Voor mij was dat op dat moment een geur die voor mij zou staan voor ‘rust en harmonie’. Intuïtief wist ik dat ik het meest behoefte had aan de bloemen- en exotengeuren.
Door middel van bewust ruiken kon je gaan voelen wat bepaalde geuren met je deden.

Die ochtend had ik het nogal zwaar en ik merkte dat ik toch wel veel moeite had om mindful bezig te zijn. Ik betrapte me er een aantal keren op, dat ik aan een flesje rook, het terugzette en niet eens in de gaten had wát ik nu eigenlijk geroken had! Zo zie je maar, hoe snel je weer onbewust handelt. Toch merkte ik het op en ging weer bewust verder.
De geuren uitzoeken was een erg leuke Mindfulness oefening, maar ook het maken ging niet goed zonder opmerkzaamheid. Twee keer was ik weer even onoplettend en uiteraard knoeide ik toen met de olie. Gelukkig was ik er daarna weer bij en ging het allemaal goed.

Ik maakte een geur met Ylang Ylang, Parmarosa, Roos Attar en Jasmijn.
Toen ik later in de boeken naar de werking van de geuren zocht, kwam het volgende eruit:
De geuren werken harmoniserend en ontspannend. Ze helpen het herstel van de innerlijke balans en het afbouwen van stress en gejaagdheid. Geborgenheid en vertrouwen en het openen van grenzen waarachter emoties liggen opgeslagen. Lachen, huilen, voor alles is weer ruimte om te kunnen stromen.
Ze scheppen een warme atmosfeer, waarin mildheid, goedheid en begrip kunnen gedijen. Ze helpen te begrijpen en te vergeven, maar ook het vergeten en oplossen.
Deze geuren staan voor het element ‘water’ en komen overeen met het gevoel, de emotionele functie. Wat ze gemeen hebben is dat ze de gevoelsfunctie versterken en je zo bij je eigen gevoel brengen. Het schenken van het paradijs en het paradijs is het hier en nu…

Ik ging in het kort voor rust en harmonie, maar wat uit de boeken kwam, was précies wat ik zocht! Dat vond ik wel erg mooi. Blijkbaar weet je intuïtief wat je op dat moment nodig hebt.
Het was een leuke, gezellige middag vol Mindfulness, maar ook zeker vol compassie! Heerlijk om dit (bewust) mee te maken!

Liefs, Lysanne

Take time to smell the flowers.
Take time to hug a tree.
Take time to hear each bird sing.
Take time to simply Be!

~Mary Josephine Hession~

 

2 Comments

  1. Ernest schreef:

    Een Shakespeare citaat dat een beetje bij dit thema past:
    “Alle dingen worden met meer hartstocht nagejaagd dan genoten.”

  2. Ernest schreef:

    Een Shakespeare citaat dat een beetje bij dit thema past:
    “Alle dingen worden met meer hartstocht nagejaagd dan genoten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *