Horen, zien en zwijgen…
29 april 2014
Chaotisch…
6 mei 2014

Er wordt weleens gezegd “als God ergens een deur sluit, dan opent Hij ergens anders een venster”. Misschien heb je dat ook weleens gehoord? In ons leven kan het ook weleens zo zijn dat we onderweg zijn, we leven ons leven, we maken plannen en dan ineens valt er een grote deur dicht en je kunt niet meer verder. Je wereld staat even stil. Alles wat zo veilig leek, is ineens weg. Je moet keuzes maken, leren met dingen omgaan en je begeven op terrein waar je totaal niet bekend mee bent. En toch moet je door! Je moet ergens de kracht vandaan halen om door te gaan.Je gaat op zoek naar die kracht en dan ontdek je ergens dat venster. Een venster wat je nog nooit gezien had dat dat er was. Langzaam opent zich dat venster en er is weer licht. Weer licht in je leven.

Om het minder zwaar te maken, wil ik graag de vergelijking maken met de opmerking van Johan Cruijff: ”Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Eigenlijk betekent het hetzelfde maar dit klinkt meteen ook een stuk “lichter”, toch?! In iedere situatie, hoe slecht die ook is, probeer ik iets positiefs uit te halen. Als ik mijn leven van de afgelopen 18 jaar evalueer, zolang ik ziek thuis zit, zie ik veel niet leuke dingen. Ik heb lichamelijk veel in moeten leveren en mentaal heb ik ook zo mijn ups en downs gehad. Toch zie ik ook mooie dingen die ik misschien niet mee had meegemaakt, als ik niet ziek thuis gezeten had. Ik noem maar een voorbeeld. Als mijn kind thuiskomt van school, ben ik altijd thuis. Hij hoeft niet naar voor of na schoolse opvang of naar opa en oma. Ik vind dit een heel groot voordeel. Ik denk dat kinderen het erg nodig hebben dat ze bij thuiskomst meteen hun verhaal kwijt kunnen bij mam. Dat ik tijd heb om dit aan te horen en dat ik tijd heb om te helpen met huiswerk en dergelijke. Mijn zoon benoemt dit ook vaker tegen mij. “Mam, ik ben zo blij dat jij altijd thuis bent, als ik uit school kom. Ik vind het leuk en gezellig dat jij er altijd bent”. Nou, dat is toch heerlijk om te horen van je eigen kind! Dat doet me ontzettend goed. Hier haal ik kracht uit.

In het begin van mijn “thuis zijn” zag ik dit totaal niet. Tijdens het Mindfulnesstraject ben ik steeds meer in gaan zien dat dit een voordeel van een nadeel is en dat ik het zo ook mag bekijken. Feit is dat ik dit ook wel in meer situaties mag toepassen.

Ik heb een erg hechte band met mijn zoon en dat vind ik geweldig. Hijzelf ziet trouwens ook veel voordelen van mijn thuis zijn; Hij vindt het wel leuk om midden op de dag, als ik ga rusten, lekker tegen me aan te kruipen en dan samen een filmpje te kijken. Of als ik eens niet fit genoeg ben om te koken, zal hij als eerste zeggen, “dan eten we toch een boterham of frietjes”. Hahahaha, ik vind dat nog steeds grappig als hij dit op zo’n manier doet. Hij haalt er zijn voordeeltjes wel uit en dat is ook goed! Wat zou je alleen maar de nadelen zien? Kan ik misschien nog wel veel van leren?!

Wat ik minder prettig vind is als andere mensen mijn voordelen op gaan noemen. Snap je wat ik hiermee bedoel? Zo van, “Jij kunt nog wel een wijntje pakken, jij hoeft morgenvroeg toch niet te werken”. BAM! Die komt binnen. Mensen beseffen helemaal niet we zeggen soms. Ik trek me zoiets altijd erg persoonlijk aan en ga meteen in de verdediging. Het doet me pijn als mensen zoiets zeggen. Inmiddels heb ik wel geleerd dat ik me dit niet meer aan moet trekken. Als iemand nu zo’n opmerking maakt dan zeg ik, ”Zullen we ruilen? Dan ga ik morgenvroeg voor jou werken. Dan mag jij in bed blijven liggen, maar dan wel met alles wat ook bij mij hoort. Dus ook de ongemakken, de pijn, het niet kunnen slapen van de pijn, de oefeningen, de medicijnen, het onbegrip en noem maar op”.
Je ziet mensen dan denken en snel iets van sorry mompelen. Och, ik snap het ergens ook wel. Het is gewoon moeilijk soms, ook voor anderen. Zij voelen niet wat ik voel en aan de buitenkant zie je niets geks aan mij. Ik probeer meestal vrolijk te zijn en te lachen en dat maakt het voor sommige nog moeilijker te begrijpen.

Maar dat is weer een heel ander verhaal, waar ik zeker nog een keer op terug kom in mijn blog.
Voor nu ga ik maar eens kijken of ik nog meer voordelen kan ontdekken van mijn “nadeel”.

Goede tijden worden goede herinneringen. 
Slechte tijden worden goede lessen. 
(Boeddha)

Lieve groet,
Monique

12 Comments

 1. Marjo schreef:

  Hoi Monique,
  Weer mooi geschreven! Ik hoop dat je in de toekomst nog heel veel voordelen van je “nadeel” mag ontdekken en dat je hier volop en zonder enig schuldgevoel van kunt genieten!!! En dat hierdoor de vele nadelen enigszins kunnen worden gecompenseerd….
  May

 2. Marjo schreef:

  Hoi Monique,
  Weer mooi geschreven! Ik hoop dat je in de toekomst nog heel veel voordelen van je “nadeel” mag ontdekken en dat je hier volop en zonder enig schuldgevoel van kunt genieten!!! En dat hierdoor de vele nadelen enigszins kunnen worden gecompenseerd….
  May

 3. jovorstenbos schreef:

  hallo Moique weer mooi geschreven .zo is het werkelijk die genen die dat zeggen jij kunt een borrel drinken en s,morgens blijven liggen,,zij begrijpen het niet ,je ziet het niet aan de buiten kant wat wij van binnen voelen ,,maar kop op laat ze maar denken ,ik had er wel een ander woord voor maar dat zal ik maar niet schrijven . nou de gr,
  xxx van Tante jo

 4. jovorstenbos schreef:

  hallo Moique weer mooi geschreven .zo is het werkelijk die genen die dat zeggen jij kunt een borrel drinken en s,morgens blijven liggen,,zij begrijpen het niet ,je ziet het niet aan de buiten kant wat wij van binnen voelen ,,maar kop op laat ze maar denken ,ik had er wel een ander woord voor maar dat zal ik maar niet schrijven . nou de gr,
  xxx van Tante jo

 5. Ellen Gommans schreef:

  Lieve Monique, weer kippenvel!!!! Een goed verhaal met een boodschap waar we allemaal iets van kunnen leren! En niet alleen van jou, maar ook van je prachtzoon Guus!

 6. Karina Stammen schreef:

  Prachtig geschreven. Ik ben er stil van.

 7. Jolanda van de Kerkhop schreef:

  je zou een boek moeten schrijven, heel mooi

 8. Miriam Hunnekens schreef:

  Mooi geschreven weer hoor!! Sommige dingen herken ik hier wel in.

 9. Wilmy Hunnekens schreef:

  Weer een eerlijk verhaal… Goed beschreven zus…..

 10. Loes Bakker schreef:

  Hoi Monique,
  Wat heb je het weer goed verwoord.
  Een beetje begrip van mensen zou het leven makkelijker kunnen maken.
  Helaas is de realiteit vaak anders.
  Mooi dat je toch een invulling kan geven hieraan.
  Groetjes, Loes

 11. Diny schreef:

  Je wordt geen goede schrijfster, je BENT het al ! Ook dit is het positieve gevolg van de deur die eens dicht ging…… Bedankt voor de mooie tekst lieve Monique.

 12. Jeanne Reijntjes schreef:

  Ha Monique,
  Je kunt niet in een mens kijken, zoals de Green Mile..
  Thuis zijn voor de kinderen SUPER!! Heeft Guus je blog gelezen, zeer goed.
  Groet Jeanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *