Loslaten
18 juni 2014
Wat ben je waard?
25 juni 2014

Je wordt wakker, je staat op, je doucht, poetst je tanden en je dag kan beginnen. Voor sommigen onder ons hoort daar ook nog een kop koffie bij, en pas dan begint voor hun de dag. Deze eerste dingen van de dag doen we echter vaak op onze automatische piloot. Ik ken iemand die doet dat bij wijze van spreken nog slapend. Dan begint dus de dag en dan moeten we dit en dan moeten we dat , oh ja en dan dit nog en dat nog en dan sta je ineens weer voor de wasbak je tanden te poetsen om weer naar bed te gaan. De dag is om………………Wat heb je hier nu daadwerkelijk bewust van meegemaakt?

Toen ik begon bij Angelique met het traject van “Voluit Leven”, kregen we een klein boekje en kregen we de opdracht om, iedere keer als er een ‘regel’ in je hoofd voorbijkomt, deze op te schrijven in het boekje. Maakt niet uit waar het over gaat, alles wat in je hoofd voorbijkomt wat je “moet” is in dit geval een ‘regel’. Dit alles om te laten zien aan jezelf, hoeveel je eigenlijk van jezelf “moet”.  Ik heb dit boekje nog eens tevoorschijn gehaald en hier stonden bijvoorbeeld de volgende ‘regels’ in.

–          Moet altijd tijd hebben voor anderen

–          Moet iedere dag minimaal een uur bewegen

–          Het huis moet er netjes uitzien als er bezoek komt

–          Moet het eten op tijd op tafel hebben

–          Mag niet lastig zijn

–          Moet altijd vrolijk zijn bij anderen

–          Moet gaan zwemmen ondanks pijn

–          Niet zeuren

–          Moet even een praatje maken met iemand die ik tegenkom

–          Moet nog even naar die verjaardag

–          Moet mee “over” kunnen doen met anderen

En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Niet te geloven hoeveel regels ik had! (En dan heb ik ze volgens mij nog niet een alles opgeschreven;) Ik had in 5 dagen iets van 200 regels! Ik schrok er zelf van, maar nu ik ze allemaal had opgeschreven zag ik met eigen ogen wel,wat ik mezelf allemaal oplegde. Mijn ogen gingen hierdoor al een stuk open. Wat “moet” ik veel!

Een week later kregen we de opdracht om bij alles wat we zeggen, het woordje “moeten” te vervangen door “mogen” en het woordje “maar” te vervangen door het woordje “en”. Ik vond dit één van de geweldigste oefeningen die we ooit hebben gekregen. Uitspraken die je doet krijgen ineens een heel andere betekenis en je ervaart diezelfde uitspraak ineens heel anders. We hebben dit thuis de hele week gedaan en vooral mijn zoon vond dit wel erg leuk en probeerde er nog wat extra “opblijftijd” uit te halen. ”Mam, ik moet dus niet om half tien naar bed, maar ik mag om half tien naar bed”. Hahaha. Zo heb ik tientallen leuke voorbeelden. Echter, het is leuker als jullie dit zelf gaan ervaren. Echt, een heerlijke oefening waar je gelijk resultaat van hebt.

Wat ik van bovenstaande geleerd heb, is dat je jezelf vaak veel oplegt, wat je zelf helemaal niet in de gaten hebt. Je moet dit, je moet dat. Van wie? Van wie moet je dat? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je het eens niet nu zou doen? Vergaat de wereld als je een keertje niet vrolijk bent? Als je het eten een keertje niet op tijd op tafel hebt? Als het huis er eens niet netjes uitziet, als er bezoek komt? Nee! De wereld vergaat niet, het gaat gewoon door en de zon komt morgen gewoon weer op.

De oefening met het “moeten-mogen” en het ‘maar’ veranderen in ‘en’ geeft ook een hele andere kijk op zaken. Neem die andere kijk eens aan en ontdek wat het met je doet. Ik weet zeker, er gaat een wereld voor je open! Probeer het maar eens! Want door het te ervaren, kun je pas zien, wat het met je doet.

 

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen.

                                                                                   R. Ascham

Lieve groet,

Monique

7 Comments

 1. Loes schreef:

  Hoi Monique,
  Oh zo herkenbaar: “de automatische piloot”.
  En dan kom je er daadwerkelijk achter hoeveel er op deze “piloot” gaat.
  Bewust worden van hetgeen je doet.
  Deze oefening was destijds ook voor mij een openbaring.
  Moet wordt MAG.
  Maar wordt EN.
  Bewust van de dingen die mogen. De automatische piloot komt toch regelmatig nog om het hoekje gekeken!
  Leuk dat Guus hier ook actief (in zijn voordeel) mee aan de slag gaat. Moet daar wel om lachen.
  Fijn om je blog weer te lezen.
  Fijn weekend en alles MAG!
  Groetjes Loes.

 2. Jeanne Reijntjes schreef:

  Ha Monique,

  Met het woordje MOETEN ben ik ook al lang in de weer.
  Nu na jouw verhaal weet ik zeker dat ik mijn steentje verder ga bij dragen, ik wil graag MOETEN vervangen..
  Mooi ik ga aan de slag, groet geniet van de zomer,
  JEANNE

 3. Miriam schreef:

  Absoluut waar Monique de Bruyn!! Sinds dat Hans zijn hartaanval heeft gehad, ben ik ook meer gaan leven en gaan nadenken en niet altijd dat “moeten”. Leef je leven zoals jij dat wil en niet wat andere willen!! Mooi verhaal weer;)

 4. Jolanda van de Kerkhof schreef:

  Weer heel erg mooi geschreven, ga ik ook eens proberen

 5. Louise schreef:

  Zo waar!! Wijze tip, Ga het zeker ook een keertje proberen.

 6. Ellen schreef:

  Wat mogen we nog veel van je blog leren……..!!

 7. Nel Theeuwen-van Heugten schreef:

  Beste Monique,
  O,o,toch wat kunnen we nog veel leren,om goed te lezen,wat iemand schrijft.
  Moeten-mogen wat een goeie zeg.
  Goed aan ons zelf denken.
  En dan die piloten,die moeten(mogen) fijn hun werk zelf doen in het vliegtuig;)
  Wel goed bedacht van Guus,moet niet naar bed om 21.30 u. maar mag.
  Tijdens de cursussen op mijn werk,werd ons geleerd….eerst ik,en dan…….
  Monique,het was weer de moeite waard om te lezen.

  Groetjes,Nel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *