Sincerity
12 september 2014
Perfectionisme
20 september 2014

Eenvoud betekent: terug naar de kern. Het betekent keuzes maken en vragen stellen. Wat is het belangrijkste wat je vandaag wilt doen? Doe dát. De rest komt wel. Houd de dingen simpel en overzichtelijk. Geef aandacht en zorg aan wat je echt belangrijk vindt, en accepteer dat je de rest niet allemaal kunt doen. Daarom kies je ook één ity per week, en niet alle 18 tegelijk! Dit is het mooie van eenvoud: als je dingen simpel maakt, ontdek je pas wat de essentie is”.

eenvoud

Eenvoud, een klein woordje met heel veel betekenis. Je kan het op vele manieren opvatten. De afgelopen week zijn er vele verschillende opvattingen over het woord “Simplicity” voorbij gekomen.

Allereerst staat in mijn dagelijkse doen, eenvoud nog net niet groot op mijn hoofd geschreven. Een wat minder eenvoudig leven lukt voor mij helaas niet. Het moet wel eenvoudig zijn, want anders zit mijn lichaam niet goed in haar vel. Keuzes maken staat bij mij dan ook dagelijks op de kalender. Dat is soms ontzettend lastig en inmiddels ben ik er wel aan gewend, maar er zijn toch dagen dat ik er nog steeds erg veel moeite mee heb. De zaterdag is altijd de moeilijkste dag met keuzes maken. Ga ik bij mijn zoon of bij mijn man voetballen kijken. Òf kan ik überhaupt wel voetbal gaan kijken, want er is ’s avonds ook nog dat feestje waar ik graag naartoe zou willen. Om het alle drie te doen, dat lukt niet, dus maak ik keuzes. Wat vind ik op dat moment het belangrijkste? Wie heeft, voor dat moment, mijn zorg en aandacht het hardste nodig?

Eenvoud geeft rust, zowel fysiek als mentaal.

Toen ik pas thuis kwam te zitten met mijn klachten was ik alleen maar bezig met wat ik niet meer kon. Ik voelde me buitengesloten, want ik kon niet met mijn leeftijdsgenoten meepraten. Ik was alleen maar aan het vechten en maakte het mezelf heel moeilijk. Nu zie ik het allemaal eenvoudiger en kijk naar wat ik wel kan en dat maakt het leven simpeler. De eenvoud ligt voor mij dan ook heel duidelijk, in te beseffen wat je hebt. Kijk niet naar wat je niet hebt, maar kijk eens naar wat je wel hebt. Sommige poespas hebben we daar toch helemaal niet bij nodig?! Zijn die verplichtingen, echt verplichtingen? Of is dit iets wat je moet van jezelf of wat je misschien wel moet van een ander? Misschien moeten we eens iets minder en mogen we wat vaker! Kijk eens naar wat echt belangrijk is! Is dat je kind die je zorg nodig heeft of is dat de zakenpartner die op antwoord zit te wachten? Is dat je moeder die alleen op haar kamertje zit of is dat het personeelsfeestje waar je heen moet?

Simplicity is iedere dag, ieder uur te vinden. Je hoeft er nog niet eens naar te zoeken, het is overal. Kijk maar eens naar buiten. De mooie lelie in de vijver, de vlinder op een blad, mieren die massaal hard aan het werken zijn, mamavogel die haar baby wormen brengt, de zon die opkomt, het ruisen van de wind, je kind wat tegen je lacht, een knuffel van je vriendin, een compliment van iemand en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Dit zijn allemaal eenvoudige verschijnselen die je heel veel genot kunnen geven. Je moet je er alleen bewust van zijn…………………….

Het zit voor mij niet in de rijkdom van geld of spullen. Het zit voor mij in de eenvoud van de liefde, de naastenliefde en genieten van wat je hebt. Dat is voor mij rijkdom!

Eenvoud is levende schoonheid
(Inayat Kahn)

De volgende ity is, Veracity oftewel Waarachtigheid.

Deze ity draait om betrouwbaarheid, geloofwaardigheid. Overdrijf de zaken niet, verdraai de feiten niet, spreek de waarheid, spreek jezelf niet tegen. Hoe geloofwaardig ben je, als je het ene zegt en het andere doet? Niet! Als iemand je vraagt iets te doen, en je hebt er geen zin in, wat doe je dan? Kun je eerlijk zijn en toch vriendelijk en respectvol? Ja, dat kan. Vraag of je er later op terug mag komen, of zeg eerlijk dat je het niet weet. Nog een aspect van deze ity: nadenken voordat je iets belooft. Kun je je afspraken nakomen? Lukt het je om deze week een moment van bezinning in te bouwen voordat je handelt of spreekt?”

Het lijkt me niet het gemakkelijkste thema,  maar ik ben wel benieuwd wat jullie ervaringen hierin zullen zijn.
Ik hoop dat jullie je ervaringen willen delen met mij.

Lieve groet,
Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *