Perfectionisme
20 september 2014
Veracity – Waardigheid
26 september 2014

Er kon geen beter moment zijn om met de ACT te beginnen. De afgelopen tijd heb ik het gevoel dat ik weer vastloop. Het voelt alsof ik weer gevangen zit in mijn hoofd.
De drukte in mijn hoofd is weer enorm. Ik heb hier echt veel last van én word hier letterlijk doodmoe van.

Bij ACT ga je in de eerste week voornamelijk aan de slag met je leed-lijst. De dingen waar je het meest last van hebt. De drukte in mijn hoofd staat met stipt op nummer één!
In week twee gaan we aan de slag met vermijdingsstrategieën en in week drie komen je eigen regels aan bod. Kortom voor mij weer genoeg stof om over na te denken!

Hoewel ik al behoorlijk wat regels en vermijdingsstrategieën kon opnoemen, hadden deze weinig met mijn drukte in mijn hoofd te maken. Maar na wat sparren met een vriendin, ben ik ook weer tot nieuwe inzichten gekomen. Zo attendeerde zij mij op een aantal voor mij belangrijke, maar ‘verborgen’ regels, onder andere de onderstaande:
Ik moet m’n gedachten ordenen.
Ik heb rust nodig in mijn hoofd.
Ik moet controle hebben over mijn denken.
Ik moet m’n gedachten wegstoppen, anders word ik gek!

Op dit moment zit ik gevangen in mijn hoofd. Weg van mijn gevoel. Hoewel ik niet kan wegrennen voor deze drukte, ben ik dit toch de hele dag aan het proberen. “Als ik maar bezig blijf, krijg ik het niet zo mee. Als ik maar vaak genoeg mediteer, als ik maar hard genoeg m’n best doe…”

Met andere woorden: Ik stop al m’n energie in het vermijden hiervan. En dit werkt… voor de korte termijn. Soms kan dit even heel fijn zijn en soms kan dit er even voor zorgen dat ik op andere teksten kom. Maar meestal doe ik zó hard mijn best, dat ik hier al mijn kostbare energie aan verspil én komt het op een moment van stilte des te harder binnen!

Het is zo’n ingebakken patroon dat ik me hier zelf niet eens zo bewust van was. Mijn ‘stiekeme’ streven is totale rust in mijn hoofd, maar gedachten zullen er altijd zijn. Dit is dus totaal niet realistisch.
Oké, het is nu een behoorlijke chaos in mijn hoofd. Vechten en streven werkt niet bevorderend, eerder averechts.
De komende tijd ga ik daarom maar eens ervaren of ik deze drukte er kan laten zijn en vooral onderzoeken wat hierin helpend is.

Liefs, Lysanne

“Met mijn gedachten ergens anders, ben ik altijd overal”
(Behalve hier!)
~Loesje~

1 Comment

  1. Bianca schreef:

    Hoi Lysanne,

    Ik herken me helemaal in jou verhaal. Ben ook bezig met act. Ik vind het ook heel lastig die drukte in het hoofd er laten zijn. Hoe heb je dat aangepakt? En wat was er helpend in?

    Hopelijk hoor ik wat van je terug.

    Gr Bianca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *