Overdenken
23 augustus 2015
Loslaten
18 september 2015

Je hebt van die dagen dat je helemaal in je flow zit. Je kent het wel; een glas dreigt te vallen en je kan het nog net grijpen. Het regent de hele morgen, maar als jij de deur uit moet schijnt heerlijk het zonnetje. Het avondeten is nog nooit zo goed gelukt en complimentjes vliegen over tafel. Je zit heerlijk in je vel en het lijkt wel of je de hele wereld aankan. Maar er zijn ook dagen dat het tegenovergestelde gebeurt. Het glas valt uit je handen, jij krijgt net die ene regenbui over je heen en het avondeten mislukt compleet.

Dit omschrijft mijn afgelopen week wel een beetje. Van een geweldig relaxed uitje met vriendinnen tot vergeten de aardappels te koken bij het avondeten. Bij dit laatste was mijn eerste reactie om mezelf te vervloeken. Hoe kun je nou vergeten aardappels te koken bij het avondeten! Belachelijk! Echter mijn man en zoon begonnen beiden hard te lachen en na enige aarzeling heb ik maar smakelijk meegelachen. Ik zeg, na enige aarzeling, omdat ik die dag ook al een lamp had laten vallen en het liep allemaal maar niet hoe ik het wou, waardoor ik dus al snel geïrriteerd was.

Naar mijn idee sla ik daar dan ook meteen de spijker op zijn kop. “Het ging niet zoals ik wou”. Hoe vaak is het niet dat we dingen verwachten. Is het niet van jezelf, dan is het wel van iemand anders. Eigenlijk kun je dus dan alleen maar teleurgesteld worden. Want je verwacht het en als dan niet aan je verwachtingen voldaan wordt, dan raak je geïrriteerd.

hsfile_269651 Let maar eens op in je dagelijks leven, hoe vaak jij iets verwacht van mensen. En als ze niet voldoen aan die verwachtingen is het, in jouw ogen, hun schuld. We zullen het op dat moment nooit bij ons zelf leggen. Altijd bij de ander, want zij voldoen tenslotte niet aan jouw verwachtingen. Bijvoorbeeld, hoe vaak heb je niet dat je heel veel zin hebt in een feestje. Dagenlang ben je bezig met je outfit, de babysit is geregeld en vol verwachting ga je naar het feest toe om daar eens flink uit je dak te gaan. Aangekomen in het feestgedruis valt het toch allemaal tegen en nog voor middernacht lig je alweer op je bed. Waar ligt dat nou aan? Aan de party-host die niet genoeg zijn best heeft gedaan, of aan jezelf, want jij had al helemaal een beeld in je hoofd hoe het moest verlopen.

Als je hiervan bewust bent en je daadwerkelijk in je dagelijks leven minder “verwacht”, dan kom je er al snel achter dat je ineens veel minder “teleurstellingen” hebt. Datzelfde feestje wordt dan ineens een knalfeest en je hebt een avond waar je nog dagen over praat. Dat hebben we toch allemaal wel eens gehad, niet? Dat je baalt als je naar dat ene feestje moet, want dat wordt toch niks, en dat je dan een fantastische avond hebt gehad. Je had geen verwachting………………………………….

It-is-what-it-is

 

Door minder verwachtingen te hebben van mensen laat je mensen meer in hun waarde en vaak is het ook zo dat hierdoor de band tussen die persoon en jezelf veel sterker wordt. Dit geldt ook voor oordelen. Hoe snel hebben we dat oordeel niet klaar?! Ja, ook ik doe dat nog teveel. Als je mensen neemt zoals ze zijn, dus zonder hem of haar te (ver)oordelen, dan kweek je begrip voor diegene en jullie band wordt sterker. Iedereen heeft wel een mening over iedereen. Ik wil daar niet meer bij horen. Vaak is het zo, als je duidelijk je mening over iemand ventileert tegenover iemand anders, dan ga je steeds verder naar beneden in die spiraal. Wil ik niet meer. Het positieve uit de mens halen, daar ben ik voor in!! Laat de persoon, de persoon zijn wie hij/zij wilt ……………….

Je kunt je ergeren aan alles en nog wat,
maar je bent het niet verplicht

Lieve groet,
Monique

3 Comments

 1. jo.vorstenbos hoefnagels plein !6 Griendtsveen schreef:

  Lieve Monique,,, wat heb je dit weer mooi geschreven ,,ja het valt niet altijd mee ,ik weet er ook ..een beetje over mee te praten altijd pijn hebben zo als jij ..ik vind het knap hoe jij er mee om weet tegaan , heel veel sterkte nog ,,gr,,xxx

 2. Johan schreef:

  Mooi geschreven Monique,met een grote kern van waarheid.

 3. Nel schreef:

  Hoi Monique,
  Voor mij bestaat er een hele grote kern van waarheid in.
  Mooi geschreven.
  Groetjes,Nel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *