Bij jezelf blijven……..
16 oktober 2015
De stilte leert…..
6 november 2015

Ik heb het er wel eens vaker over gehad; het oordelen, veroordelen en beoordelen. Maar als je eerlijk tegen jezelf bent, wat brengt je dat oordelen dan? Brengt het je iets goeds? Is het niet veel meer dan ergernis, frustratie, jaloezie en ga zo maar door. Ja, of je bent aan het beoordelen, dan is het vaak wat anders. Dan word om je mening gevraagd.

Als-we-Willen-Oordelen-over-Iemand-Zorg-dan-Eerst-dat-we-Zelf-Perfect-Zijn-Easy-BranchesHet gekke is; we doen het allemaal! Ga maar eens na, je zit lekker met je vriend(in) op een terras te genieten van een lekker zonnetje en wijntje. Mensen komen af en aan langs lopen en wij hebben meteen onze mening klaar. “Kijk, wat heeft zij dikke benen”, “jeetje, die man mag ook wel eens naar de kapper”, “moet je haar zien, dat je er zo bij durft te lopen” en uiteraard mag, “wat is ze dik geworden”, ook niet ontbreken.

We hebben meteen onze mening klaar, zonder dat we iets over de mensen weten. Misschien heeft die mevrouw met haar dikke benen wel een ziekte waardoor ze heel veel vocht vasthoud. Wie weet? Wij kunnen dit niet weten!!!

‘Door niet te oordelen schep je stilte in je geest’

Een interessante uitspraak van een boeddhistische schrijver. Wij mensen oordelen over alles wat we zien, op die manier vormen we onze mening over de wereld en bepalen we onze identiteit. We doen dit dus vaak onbewust. Door Mindfulness ben ik toch in gaan zien dat je wel degelijk “het (ver)oordelen” kunt afleren. Een mooie bijkomstigheid is, dat je er zelf ook bevrijder door wordt. Je hoeft er niets van te vinden! Hoe fijn is dat! Hoeveel rust brengt je dat!!

Als je maar 50 procent over iemand weet,
kan je er 100 procent naast zitten

Het is goed om eens na te gaan of je terecht oordeelt over een persoon. Ken je het hele verhaal? Is je oordeel gebaseerd op waarheid of op aannames? Iemand die voorzichtiger is met zijn oordeel krijgt een zachtere persoonlijkheid en straalt meer respect uit naar anderen. Want, “als de oordelen zijn verdwenen blijft er liefde over”. (aldus Byron Katie, een schrijfster die zeer geïnteresseerd is in dit onderwerp.) Zo beleef ik het ook! Het brengt rust, echt!

11050634_1084583518223121_1764992211005758474_n

Probeer onderstaande oefening maar eens en let goed op wat het je brengt. Je zal nog verrast zijn:

Heb het komende uur nergens een oordeel over

En, hoe voel je je hierdoor? Wat vind je ervan?
Je zal merken dat het nog niet eens heel moeilijk is, om niet te oordelen.
Je merkt ook dat je zachter naar deze mensen / situaties wordt, je voelt je vrijer.

Probeer maar eens en wie weet blijft er bij jou ook alleen liefde over……………

Lieve groet,
Monique

11709700_996782933695301_7389915765830310883_n

 

(foto bloemen:http://gedichten.easybranches.com/ Jan Janssen)
(foto Mannetje: http://www.collective-evolution.com/images/love-eachother/)
(foto tekst: Poweracademy)

 

1 Comment

 1. nel theeuwen schreef:

  Hallo Monique,

  Wat een goeie zeg, oordelen, veroordelen en beoordelen.
  Volgens mij, zijn we het allemaal wel eens aan het doen.
  Ook ik zelf.
  Precies wat je schrijft,
  we moeten eens nadenken….

  Soms ziet een mens aan de buitenkant er goed uit, maar vanbinnen is hij / zij ziek.
  (zelf meegemaakt)

  Maar beste Monique en je gezin, we weten wel beter;-)

  Het ga jullie goed……gr.Nel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *