"Tijd voor opmerkzaamheid"
16 september 2016
De spiegel van Indachtig
28 oktober 2016

“Mindfulness”, het blijft een interessant onderwerp. Veel mensen vragen aan mij wat dit nu precies inhoudt en wat het met je doet. Het is een steeds grotere hype  en veel mensen “beoefenen” het. Ik vind het niet “beoefenen”, ik vind het een manier van leven.

Als mensen mij vragen wat het inhoudt, vind ik het altijd best moeilijk om te beantwoorden, immers je kan het eigenlijk alleen maar ervaren. Als je naar het woord “Mindfulness” kijkt, dan is het eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen.

Mind – Fulness  =  Geest – Verrijking

Verrijking van de geest, dat is ook hoe ik het voel. Je gaat een traject in en begint heel klein. Met aandacht dingen doen, in volle aandacht uitvoeren. Bijvoorbeeld met aandacht naar buiten kijken. Wat zie je? In het begin zag ik de bomen, de vijver en het terras. Meestal keek ik dan ook nog eens naar het terras wat eigenlijk toch wel eens goed geveegd moet worden. Of de vijver, waar de alg overheerst en dus eens schoon gemaakt moet worden.

afbeelding2

Nu zie ik het anders; Ik kijk naar buiten en zie een terras wat er leuk uitziet. Ik denk terug aan de tijd dat mijn man het gemaakt heeft. Onze zoon was toen 2 en wat heeft hij mee “geholpen” met stenen sjouwen. Ik zie een terras waar we toch een heel aantal leuke uren hebben doorgebracht. Ik zie de vijver en bekijk hoe de vissen rondgaan en happen naar het voer wat ik erin doe. En passant zie ik ook nog een eekhoorn die voorbij flitst en in de bomen een veilig heenkomen zoekt.

img_5678_kleinjOf ga eens heel bewust wandelen. Zie, ruik, voel, hoor en kijk om je heen. Geloof me, wandelen krijgt ineens een andere ervaring. Er is dan ook zoveel meer te zien als je “bewust” gaat wandelen. Dit geldt ook voor zoveel andere dingen. Als je met je volle aandacht iets doet, ben je meer bewust van de situatie en kun je die anders ervaren. Je hebt de volle aandacht bij het gebeuren, wat betekent dat je geen ruimte hebt om aan andere (stress) zaken te denken.

Sommige mensen zeggen ook “Wat levert het me op?” Dat is een gemakkelijke vraag; het levert je ruimte, rust, vrijheid, minder stress en bevrijding op. En nog veel meer, maar dat moet je eigenlijk zelf gaan ervaren. Soms moet ik ook wel een beetje lachen, als ze vragen wat levert het me op. Waarom moet het je gelijk wat opleveren? Doe het eens gewoon en ervaar wat het met je doet.

Een ander aspect wat bij Mindfulness hoort is, “niet (ver)oordelen”. Voor mij persoonlijk een hele grote eye-opener, want toen ik hier op ging letten kwam ik erachter dat ik toch wel eens (ver)oordeelde. Meestal ook nog eens zonder dat ik de waarheid kende, maar dat is meestal met oordelen. Door niet te oordelen, geef je je geest ruimte.

afbeelding2

Ik heb een tijdje terug zelf een situatie meegemaakt waar ik eens goed met mijn neus op de feiten werd gedrukt. We waren met een groepje naar een voorstelling geweest, die eigenlijk een beetje tegenviel. We hadden er heel iets anders van verwacht en in de groep vlogen de meningen heen en weer. Totdat iemand vroeg aan een vriend: “Wat vond jij ervan? Dit kan toch niet wat ze op dat podium deden?” De vriend zei toen: ”Ik hoef niet overal iets van te vinden”……………. Die hakte er bij mij in! Ja, dat klopt! Waarom moeten wij altijd overal iets van vinden?

Als ik bovenstaande gebeurtenis nalees, valt me nog een zinnetje op. “Het was niet wat we ervan verwacht hadden”. Dat is ook zoiets. Als je niets verwacht, kan het je ook niet tegenvallen. Hoe vaak worden we niet teleurgesteld omdat we er iets van verwachtten. Een concert, een film, een ontmoeting, een brief, een restaurant en noem het maar allemaal op. Houd het maar eens in de gaten hoe vaak je (onbewust)  iets verwacht, maar wat dan toch tegenvalt.

Er is nog zoveel meer te vertellen over Mindfulness, maar wellicht dat dit even voldoende is. Begin klein, door eens met de volle aandacht je dagelijkse dingen te doen en je zal zien hoeveel het je brengt. Kijk, proef, ruik, voel, hoor en ervaar hoe mooi het leven is!

Succes!
Lieve groet,
Moniqueafbeelding4

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *