Accepteren (1)
27 januari 2014
Donkere wolken…
3 februari 2014
Toon alles

Een ervaring met Mindfulness en ACT

Mijn ervaringen met Mindfullness, en ACT Trainingen (Acceptance and Commitment Therapy)

Mijn verhaal:
Sinds 20 jaar heb ik MS, en kortgeleden is mijn moeder overleden.
In deze moeilijke periode, zou een steuntje in de rug wel welkom zijn, om de rust en balans weer terug te vinden.
Het was een stressvolle tijd, waar ook mijn MS moeite mee had.

In deze periode ben ik via vrienden, (die goede ervaringen hadden met Angelique Didderen) bij Mindfullness terecht gekomen.
Ondanks dat ik nogal sceptisch ben voor iedereen die zich zomaar therapeut noemt, was deze therapeut, een gouden greep.
Bij Mindfullness en ACT benader je dingen en situaties: MET AANDACHT,en OPENHEID, in alle rust en in ons eigen rustige tempo.
Het gaf mij meer rust; rust in mijn hoofd, meer evenwicht, energie, leven in het nu, met aandacht voor het nu, loslaten, verwerken.
Al lopend kwam je ongemerkt toch oude stukken tegen die om aandacht vroegen en een plaats kregen.
Ook de verschillende meditatie oefeningen waren een ervaring op zich, en ook mijn ms genoot er van.

Deze ervaring wilde ik in het kort met jullie delen, omdat het mij goed heeft gedaan, en ik jullie ook goed wil doen.
Het is dus niet allemaal kaf onder het koren, Een grootte schouderklop voor Angelique Didderen.

Groetjes Ineke.

 

Voluit Leven
ACT ( Acceptance & Commitment Therapy) leert je in een negen wekentraining hoe je weer een waardevol en bevredigend leven kunt leiden en op een andere manier kunt omgaan met je pijnklachten.
In plaats van de strijd aan te gaan tegen de pijn, leer je de pijn te aanvaarden en toe te laten in je dagelijkse leven.
Het uitgangspunt is dat je datgene gaat doen wat jij belangrijk of leuk vindt, ongeacht of er nu wel of geen pijn of ongemak is.
In plaats van de pijn centraal te stellen en het ongemak de regie over je leven te laten voeren, leer je juist de inhoud van je leven centraal te stellen, zodat je weer het leven kunt leiden dat je graag wilt leiden.
Oefeningen en psycho-educatie, gebaseerd op Mindfulness en Acceptance & Commitment Therapy wisselen elkaar af. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mensen hier baat bij hebben. En ook onze eigen ervaring leert dat het leven van mensen weer kleur en betekenis krijgt als ze de dingen gaan doen die voor hen waardevol zijn, met de pijn zoals die er is.
Het vraagt tijd, moed en volharding om deze nieuwe vaardigheden eigen te maken. Vrijwel alle oefeningen en metaforen die beschreven staan in het werkboek Voluit Leven, heb ik zelf ook ( bij herhaling) uitgevoerd. Daardoor ken ik Mindfulness en Act niet alleen vanuit ‘de theorie’ maar ook van ‘binnenuit’.

Hartelijke groet,
Angelique Didderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *