De schoonheid van het nu
13 juni 2014
De automatische piloot
21 juni 2014

Laatst vroeg iemand me: “Ga je voor je gelijk, of voor je geluk?” Deze vraag heeft me nogal bezig gehouden en wakker geschud. Door mezelf deze vraag telkens te stellen, zoveel mogelijk naar mijn gevoel te gaan en hier ruimte aan te geven, vóelde ik dat ik niet goed bezig was. Ik merkte op dat ik ‘vocht en om me heen sloeg’ en daar al mijn energie in ging zitten. Hierdoor verloor ik als het ware het contact met mezelf én mijn omgeving.

Door zoveel mogelijk in het moment te blijven, kan ik ruimte geven aan al mijn emoties. Omdat het er allemaal mag zijn, merk ik dat ik niet meer hoef te vechten. Hierdoor kan ik dingen beter loslaten en krijg ik ook meer ruimte in mezelf. Vooral ruimte om ook de mooie dingen in het leven weer te kunnen zien, te voelen en te ervaren.

Een kus, een knuffel, een fijn gesprek… Al die tastbare dingen zijn zo mooi en helpend en hebben me door een donkere periode geholpen. Nu ik een aantal dingen los heb kunnen laten, zíe en voel ik veel meer. Ik kan nu weer veel meer genieten van de mensen en dingen om me heen. Ik ben weer veel vaker uit mijn hoofd en in het moment. En dat is een heel fijne ervaring.

Op internet kwam ik een gedicht tegen van Nelson Mandela. Hij beschrijft heel mooi wat loslaten is en wat het niet is.

Los-laten
Om los te laten is liefde nodig.

Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer,
Het is het besef dat ik de ander de ruimte geef.

Loslaten is niet het onmogelijk maken,
Maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.

Loslaten is machteloosheid toegeven,
Hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven,
Het is jezelf zo goed mogelijk maken.

Loslaten is niet zorgen voor,
Maar geven om.

Loslaten is niet oordelen,
Maar de ander toe staan mens te zijn.

Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen,
Maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.

Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen,
Het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten is niet ontkennen,
Maar accepteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
Maar elke dag nemen zoals die komt.
En er mezelf gelukkig mee prijzen.

Loslaten is niet andere kritiseren of reguleren,
Maar te worden wat ik droom te zijn.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,
Maar groeien en leven voor de toekomst.

Loslaten is minder vrezen en meer beminnen.

Ik denk dat hier alles mee is gezegd.
Veel liefs, Lysanne

 

“Loslaten is achterom kijken zonder spijt,
vooruit kijken zonder verwachtingen
en het leven ervaren in het hier en nu.”
~Onbekend~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *