Kijk eens om je heen…
27 augustus 2014
Voluit Leven
3 september 2014

Ik had geen betere week kunnen bedenken voor de ity “Regularity”. Als er ergens regelmaat te vinden is , dan zijn het wel de weken na de zomervakantie. Man en kind gaan weer op vaste tijden weg en komen weer op vaste tijden thuis. De regelmaat sluipt er weer in en als ik eerlijk ben, is dat toch ook wel heel prettig! Mijn moeder zei vroeger altijd ,”Oh, wat ben ik blij dat de school weer begint. Dan begint het “normale” leven weer”. Ik snapte daar helemaal niets van en kon daar zelfs wel eens een beetje boos om worden. Het was toch gezellig met ons vijf kinderen thuis? En het is toch heerlijk om niet naar de tijd te hoeven kijken? Naarmate ik ouder werd, ben ik dit steeds meer gaan begrijpen. Zeker toen ik moeder werd, begon mij steeds meer te dagen wat mijn moeder bedoelde.

De regelmaat van het “gewone” leven heb je nodig. Het hebben van een dag-structuur bijvoorbeeld is bevorderend voor je welzijn. Het geeft je houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Je lijf vindt dit fijn en ook voor je eigen ik is het fijn als dat regelmaat heeft. Het maakt je rustiger. Heb je die regelmaat bijvoorbeeld niet, dan kost het je iedere dag weer energie om een nieuwe dag-structuur te maken.

Ik verwachtte deze week dus dat “regularity” veel voorkwam en dat het niet zo heel moeilijk zou worden om erover te schrijven. Wat heb ik me vergist! De enige regelmaat deze week was dat ik ’s morgens om half acht onder de douche stond en iedere dag de hond uitliet. Ja, en dat er gegeten moest worden, maar zelfs dat ging deze week niet in regelmaat. Het begon eigenlijk al meteen toen ik afgelopen vrijdag mijn week van Serenity afsloot en de week van Regularity begon. De site van Indachtig lag eruit. Balen!! De regelmaat van blogs plaatsen was ver te zoeken. Ik heb mijn uiterste best gedaan om me hier niet druk over te maken, dit was tenslotte een situatie waar jezelf helemaal niets aan kan doen, maar ik had daar toch veel moeite mee. Ik vond het erg vervelend en was gestrest. Ik wou met iedereen mijn blog over Serenity delen en nu lukte dat niet! Ik vond het gewoon ook heel vervelend voor de lezers! En zo verliep eigenlijk de hele week. Het eten was niet op de vaste tijden vanwege voetbal, veel dingen gingen verkeerd en rusten kwam er al helemaal niet van. Mijn hoofd liep vol en ik raakte moe, erg moe. Ik had geen rust in mijn lijf.

Nu ik met dit thema bewust bezig ben, valt het me op hoeveel ik eigenlijk hou van regelmaat. Ik vind het prettig om te weten wanneer en hoe en vindt het fijn als dat dan ook zo gebeurt. Ik kan er wel naar handelen als het een keer iets anders gaat, maar de regelmaat vind ik gewoon prettig. Mijn geest wordt er rustig van en mijn lijf voelt er zich goed bij. En als je lekker in je vel zit, kun je veel meer aan. Ik heb wel meerdere dingen ontdekt, maar ik worstel een beetje met het voor- en nadeel van regels en structuur en weet niet goed hoe ik dit kan benoemen.

Regelmaat betekent ook ‘het volgen van regels’. Deze omschrijving past helemaal bij mij. Ik probeer me altijd, waar dan ook, aan de regels te houden. Soms tot grote frustratie van anderen. Ik besef nu ook dat ik daar wel eens te ver in ga en heb al veel geleerd op dat gebied. Regels worden minder belangrijk voor me.Mijn conclusie voor wat betreft het thema Regularity, is dan ook dat regelmaat goed is voor lijf en leden en als je er eens van afwijkt, dat dat echt geen kwaad kan.

Ik ben erg benieuwd of jullie ook moeite met dit thema hadden of juist helemaal niet en wat jullie opgevallen is afgelopen week. Ik hoor /lees heel graag jullie ervaringen.

De ity van aankomende week is:
“Absence of vanity”
(vrij vertaald: geen ijdelheid)
Verwelkte bloemen, een dood vogeltje, stofdraden, afgebladderde verf, je lijf dat ouder wordt en verandert…….Zie jij de schoonheid ervan? Wat is mooi en wat is lelijk en waarom?Maar ijdelheid draait niet alleen om schoonheid. Afzien van ijdelheid betekent ook:boven je ego uitstijgen. Want hoe vaak betrekken we niet alles op onszelf? Iemand vertelt een verhaal – o ja, dat heb ik ook meegemaakt. Ergens gaat het slecht – oh, bij ons gaat slechter. De uitdaging is om hiermee te stoppen. Niet meer vergelijken. Denk: ik luister naar jóu. Ik hoor het goede in wat jij zegt. Of het nu gaat om uiterlijk of om het innerlijk: afzien va ijdelheid geeft ruimte voor verbinding, voor mededogen en voor liefde” (happinez nr. 3)

Uiteindelijk gaat het niet om de jaren in je leven 
Het gaat om het leven in je jaren

(Abraham Lincoln)

Lieve groet,
Monique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *