Redactioneel stuk in Fit:24:7
3 september 2014
Negativiteit…
7 september 2014

Afgelopen week vroeg iemand aan mij, “wat betekent het eigenlijk”, afzien van ijdelheid?
Ze vond het een moeilijk thema. Dit kan ik alleen maar beamen. In het begin dacht ik ook, wat moet ik hiermee, maar toen ik de “beschrijving” erbij las, wat hier de bedoeling van is, toen ging me toch wel een lichtje branden.

Je kan het op zoveel manieren benaderen. Vanuit de natuur, vanuit jezelf, je uiterlijk of je innerlijk, vanuit de dingen om je heen. De afgelopen week heb ik situaties bekeken vanuit dit thema. Zo heb ik lang gedacht dat ijdelheid alleen met je uiterlijk te maken had, maar in deze week heb ik ingezien dat dat niet zo is. Je ego bezit ook ijdelheid, de natuur bezit ijdelheid, eigenlijk alles om je heen bezit ijdelheid.

Deze week gaan we afzien van deze ijdelheid, dus de ijdelheid laten vallen. In de natuur kwam ik dingen tegen die verre van ijdel waren. Liep ik er altijd langs met de gedachten, nou, dat mogen ze ook wel eens opknappen, liep ik er nu vanuit een ander oogpunt langs. Mijn ijdelheid laat ik varen en zie ineens dat dat oud huisje midden in het bos, niet zomaar een hoopje hout is, maar gewoon een oud huisje. Er zit een geschiedenis achter het huisje en als ik me bedenk wat er misschien wel niet allemaal geleefd heeft…..

Wat me ook erg opviel deze week is dat als je in gesprek met iemand bent, hoe vaak je je eigen ijdelheid naar voren wil laten komen. Onbewust. Ik schrok daar een beetje van toen ik het bij mezelf ontdekte, want ik meen altijd van mezelf dat dat wel meevalt en dat ik mijn ijdelheid niet altijd naar voren laat komen in een gesprek. Ik luister graag, dus daarom dacht ik ook dat ik het niet had. Ik betrapte me erop dat ik dus midden in een gesprek ineens inbrak en mijn eigen ervaringen over het betreffende onderwerp wou vertellen. Op het moment dat het gebeurde was ik me meteen bewust van het feit dat ik hier mijn ijdelheid naar voren wou laten komen. Na dit dus opgemerkt te hebben heb ik mijn mond gehouden en alleen nog maar geluisterd. Een mooie ervaring want dan hoor je beter wat de ander te vertellen heeft. Al je aandacht ligt bij de ander en dat is een fijn gevoel.

Misschien een heel ander voorbeeld, maar wat ik toch graag wil ik delen met jullie. IJdelheid heeft natuurlijk ook met uiterlijk te maken. Ik kan van mezelf zeggen dat ik niet heel ijdel ben, maar ik wil er toch wel altijd netjes en verzorgd uitzien. Vaak krijg ik dan ook de opmerking: ”Ben jij iemand die veel pijn heeft? En je ziet er altijd zo goed uit!” Maar moet ik dan omdat ik pijn heb, mezelf niet meer verzorgen? Mag ik niet meer lachen, moet ik de hele dag boos of verdrietig kijken? Moet ik in dit geval afzien van ijdelheid? Ik denk van niet.

Daarentegen heb ik situaties waarin ik wel degelijk af moet zien van ijdelheid. Bijvoorbeeld als we bij familie of vrienden op visite zijn en ik moet gaan liggen omdat ik niet meer kan zitten van de pijn. Dat noem ik afzien van ijdelheid. Ik heb hier erg veel moeite mee gehad, maar dat wordt steeds minder. Ik zag altijd maar het negatieve aspect hiervan en nu zie ik de “schoonheid” van absence of vanity. Ik lig dan wel, maar op die manier kan ik er wel evengoed bij zijn. Hetzelfde geldt voor de rolstoel. Ik zit er echt niet in voor mijn ijdelheid, nee dit is echt afzien van ijdelheid, maar ik kan er wel bij zijn op die manier! Dit is iets wat ik de laatste jaren, door onder andere Mindfulness te beoefenen, geleerd heb.

Al met al weer een boeiende week achter de rug. Het idee van de 18 Ity’s valt ook goed bij de lezers, heb ik begrepen, dus we gaan door naar het thema voor komende week en dat is:

Sincerity
Openhartigheid, oprechtheid. Het lijkt een eenvoudige ity, maar spreken en handelen op basis van wat je denkt, voelt en wilt is niet zo gemakkelijk als je denkt. Toch: het kan. Als iets je stoort, zeg er dan wat van, eerlijk en respectvol.
Wees oprecht, ook tegenover jezelf. We doen ons graag beter voor dan we zijn. We willen ook zo graag een betere versie zijn van onszelf. Leg je masker af, erken je fouten en eigenaardigheden. Leer jezelf te accepteren. Het geeft rust. Lukt het je om oprecht te zijn en te spreken vanuit je hart zonder een ander te kwetsen? Waarover zou je je hart willen luchten?

Wil je meer weten over de 18 Ity’s, neem hier een kijkje. Hier staan alle 18 ity’s op een rij.
Ervaringen en reacties zijn van harte welkom, ik ben heel benieuwd naar jullie verhaal!!

Dat wat de ijdelheid van anderen zo onverdraagbaar maakt, is dat ze de onze raakt.
                                                   (Francois de la Rochefoucauld, Frans schrijver 1613-1680)

Lieve groet,
Monique

 

2 Comments

  1. Carla schreef:

    Als een mens geen ijdelheid heeft. Word je er doorzichtig door. Onzichtbaar? Een beetje ijdelheid geeft kleur aan mensen en ook aan gesprekken. Zo zie je maar dat perfectie niet iets is wat ik nastreef. Ik geef niets om mijn uiterlijk maar ben trots op mijn innerlijke kleur

  2. Ellen schreef:

    Wist afgelopen week eigenlijk niet goed wat ik met deze ity moest. Moeilijk om te vertalen naar mezelf. Maar nu ik jouw verhaal lees….. kan ik achteraf zeggen dat ook ik inbreek in andermans gesprek om mijn eigen ervaring hierover te vertellen. Ga mijn leven beteren of in ieder geval mijn best ervoor doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *