Humility
31 oktober 2014
Uitnodiging Imagospel
13 november 2014

stock-photo-integrity-and-honesty-concept-with-word-collage-169676375
Het eerste waar ik denk aan als ik het woord “Integrity” hoor, is trouw zijn aan jezelf. Als je trouw bent aan jezelf ben je in mijn ogen integer.

Het tweede waar ik aan denk is vriendschap. Openheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid en trouw zijn aan je vrienden.

Het derde waar ik aan denk bij Integrity is eenvoud. Het zit van binnen en niet van buiten. Mensen die met jou te maken krijgen herkennen vanzelf wel of je integer bent of niet.

10293689_716242191731668_5550584145754604172_o

Ik herken het bij mezelf ook. Ik doe wat ik zeg, ik ben betrouwbaar en liefdevol en ik ben eerlijk. Dat dit niet altijd zo is, verraste me dan ook deze week.

Naar andere mensen toe doe ik wat ik zeg, ben ik eerlijk en betrouwbaar. Naar mezelf toe is dit vaak toch anders. Ik ben wel eerlijk en betrouwbaar, maar ik ben niet altijd trouw aan mezelf. Ik ga toch nog geregeld over grenzen waarvan ik weet dat ik die niet over moet gaan en ik doe niet altijd wat ik mezelf zeg. Wat is dat toch dat ik trouwer kan zijn aan mijn geliefden dan aan mezelf? Moet het voor mij allemaal perfect zijn?

Volgens mij toch niet. Ik ben niet (meer) zo bang om te falen. Dit komt vooral door de Acceptance and Commitment Therapy. Hier heb ik echt geleerd dat je goed bent, zoals je bent. Dus ook al maak je fouten, dan ben je nog niet een “slecht” mens. Nee, je leert ervan en gaat verder.

aandachtskaarten HappinezIk heb zo’n mooi kaartensetje waar woorden opstaan die je een gedachte mee geven voor de dag. Je neemt (zonder te kijken) met je linkerhand een kaartje en het woord wat erop staat neem je die dag met je mee in je gedachten. (Happinez webshop) Hoe ik ook schud, ik trek de laatste vier dagen steeds het woordje “mededogen”. De eerste keer dacht ik, ja, mededogen voor anderen en mezelf. De tweede dag dacht ik dat ook. De derde dag ging ik kijken of er ook echt andere kaartjes tussen zaten. Het kon toch niet zo zijn dat ik steeds dezelfde eruit pikte? De vierde dag besefte ik dat het weleens kon betekenen: ”mededogen naar mezelf en dan naar anderen”. Oei, dan wordt het moeilijk voor me. Mededogen naar jezelf…..pffff.

De ity vraagt, wat zou jij anders of meer willen doen als het gaat om Integrity. Mijn antwoord ligt voor de hand…………….Ik zou meer trouw aan mezelf willen zijn. Niet alleen trouw aan anderen. Door meer trouw te zijn aan mezelf hoop ik dat ik mijn “pijn-leven” meer kan gaan accepteren. Iedere dag opnieuw beïnvloed die pijn mijn leven en dat van mijn gezin. Iedere dag opnieuw worstel ik met emoties, gevoelens en gedachten die wat met die pijn te maken hebben.

Verder zou ik niets veranderen. Ik ben heel blij met mijn familie en vrienden. Ze zijn er voor me en ik voor hun als ze me nodig hebben. Dat ik hierin integer ben is voor mij een waarde…………….

 Wie volkomen integer is, is als een kind met een gezonde blos.
(Lao-Tse, chinees filosoof, 600 v. Christus)

 

De ity voor aankomende week is: “Tenacity

Vasthoudendheid. Het leven is een spirituele zoektocht. Zo’n tocht is geen rechte lijn omhoog, het is een slingerpad. Donkere stukken, bergwegen, zijpaadjes, splitsingen waarop je keuzes moet maken, verdwalen, vallen, opstaan. Dat hoort allemaal erbij. Dat zijn de momenten dat je vasthoudendheid kweekt. Wat was je doel? Als je dat voor ogen houdt, ben je niet zo gemakkelijk uit het veld te slaan. Raak niet ontmoedigd als iets tegenvalt. Nog belangrijker: raak ook niet ontmoedigd als je jezélf een keer tegenvalt. Houd vast aan wie je bent, maar ook aan wie je wilt zijn. Wat is jouw anker? Kun je er deze week op teruggrijpen?

Veel succes en uiteraard ben ik erg nieuwsgierig hoe jullie deze ity beleven…………..

Lieve groet,
Monique

 

2 Comments

 1. lotte fleuren schreef:

  Mooi geschreven Monique! En herkenbaar helaas….
  Ikzelf noem t mindfull zijn: zonder oordeel (piekeren, malen) accepteren wat er is, zoals pijn en beperking, en in het moment blijven…
  Lukt absoluut niet altijd maar ben al aardig op weg inmiddels.
  Heel veel succes met meer trouw zijn aan jezelf! Knap hoor!

 2. Claudia Reijnders schreef:

  Hoi Monique,
  Mooi geschreven.
  Mijn vasthoudendheid is juist mijn valkuil. Als ik n doel voor ogen heb, dan moet het zo, en dit en dat mag niet ennnnn. Zucht… Ik moet juist leren minder vasthoudend te zijn. Meer in het nu, dit moment. En mezelf niet zoveel beperkingen opleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *