In je kracht staan
2 april 2016
Dagdromen
29 april 2016

9200000014964228Vorige week ben ik, zoals gezegd, begonnen met een nieuw traject bij Indachtig. Het traject heet “Dit is jouw leven” en is eigenlijk een vervolgtraject van “Voluit leven”. Het bijbehorende boek had ik toevallig al in huis om zelf eens aan te beginnen, maar ik vind het erg prettig dat ik dit nu toch in groepsverband met Indachtig door kan nemen.

“Dit is jouw leven”…………. Bij de titel ga ik al nadenken. Inderdaad, dit is mijn leven. Maar waarom voelt het soms niet zo. Waarom laat ik me soms zo van de wijs brengen door andere mensen, door andere levens. Waarom onthoud ik bijvoorbeeld altijd de negatieve dingen en niet de positieve dingen. Ik weet zeker dat dit ook voor heel veel andere mensen geldt. Waarom onthouden wij altijd de negatieve dingen en niet de positieve. Wat is dat toch dat we het moeilijk vinden om een complimentje te ontvangen?

WoordwolkJBUZonderLogoAl vanaf minuut één van dit traject voel ik dat het iets voor me is. Thuis hebben we een kwaliteitentest gedaan en de resultaten hiervan toegestuurd naar Angelique. We beginnen het traject met een hele fijne meditatie, gevolgd door een kop thee. Hierna gaan we onze kwaliteitentest doornemen. Mooi en goed om te zien welke kwaliteiten bij mij bovenaan staan, in de top 10. Sommige herkenbaar en sommige verrassend. Het voelt fijn om over de positieve kwaliteiten te praten. Maar, heel gek, het is tevens ook heel gek om mijn kwaliteiten te zien. Echt bij mezelf te zien dat ik die kwaliteiten heb en dat deze ook duidelijk naar voren komen. Gek, dat ik dit zelf niet zo zie. Tekort aan zelfvertrouwen? Ik denk het wel.

We krijgen huiswerk aan het einde van de les en dat is één van de leukste dingen om te doen, vind ik, in deze cursus. Je gaat op een mooie manier kennis maken met jezelf. Zo zie ik het. Door middel van oefeningen maak ik kennis met positieve emoties en ik sta er versteld van dat ik sommige niet “ken”, maar toch bezit. Het gehele traject gaat voornamelijk over het positieve in jezelf zien en naar boven halen.  Heel mooi om te zien en te beleven.

Als ik thuis zo bezig ben met het huiswerk, blijft dit de hele dag bij me. Ik zie het bij anderen en het valt me op dat veel mensen niet weten hoe om te gaan met positieve emoties. Ik geef eens wat vaker een complimentje naar iemand toe, maar het valt me op dat er veel dit niet binnen laten komen. Al gauw wordt er gezegd, “Uh, dank je wel, MAAR………..” Altijd weer dat MAAR. Ik herken dat bij mezelf ook, hoor! Krijg ik een complimentje dan volgt er gelijk een ‘maar’ achteraan.

Doordat ik zo met het huiswerk bezig ben heb ik afgesproken met mezelf dat ik, als ik een compliment krijg, dank je wel zeg en anders niets. Het binnen laten komen, zeg maar. Geen gemaar, geen negativiteit, niks, gewoon punt. Ook heb ik een paar mensen een kwaliteitenlijst gegeven met de bedoeling om 5 kwaliteiten aan te kruisen die overeen komen met mij. Heel spannend, want dan krijg ik te zien hoe andere mensen over me denken. Ik krijg het eerste lijstje terug en ik krijg kriebels want de vijf aangekruiste kwaliteiten zegt hoe deze persoon over me denkt. Zoals afgesproken met mezelf laat ik het gewoon binnenkomen en ga ik het niet analyseren. Ik laat als het ware de complimenten (want dat zijn het) over me heen komen en ervan genieten.

Untitled
Nou, ik kan je vertellen, wat een heerlijke ervaring! Ik voel me meteen een stuk sterker! Echt!! Ik sta er soms versteld van, als ik zie wat hun zien als mijn kwaliteiten. Veel kwaliteiten komen zeker overeen met de lijstjes van anderen, maar er staan soms ook heel verrassende in. Wat mooi, wat waardevol om deze lijstjes te koesteren en te onthouden als je moeilijk zit met jezelf. Mijn zelfvertrouwen groeit en het geeft vrijheid! Vrijheid om meer op jezelf te durven vertrouwen! Dus lieve lezers, laat die complimenten maar eens binnen komen en vertrouw daarop!! Probeer het gewoon eens en ervaar wat het met je doet!

Dit gezegd hebbende wil ik deze blog afsluiten. Totdat mijn telefoon begint te trillen. Oh een appje….. Ik maak het open en ik krijg een brok in mijn keel. Dit is wel heel toevallig. Een persoon die me zeer lief is, stuurt me, zomaar ineens, een appje met hierin een groot compliment over mezelf. Wauw! Ik laat het geheel over me heen en binnen komen en loop de rest van de dag met een big smile rond! Wat mooi, wat lief en wat fijn dat er mensen zijn, die je waarderen en van je houden. Geweldig!!!

Untitled1Lieve groet,
Monique

 

5 Comments

 1. Ellen schreef:

  Je bent een lieve meid met een heel groot hart en hartelijkheid!! Zo…laat het maar goed binnenkomen….

 2. Marjo schreef:

  Weer een mooie blog Monique! Jij leert veel van de trajecten die je volgt en ik leer veel van jouw blogs…

 3. Angelique schreef:

  Echt een super mooie blog. Het is echt knap van je hoe goed jij gedachtes en emoties in je blogs verwoord. Een welgemeend compliment voor jouw.

 4. Loes schreef:

  Wat heb je het weer mooi omschreven. Zo herkenbaar en leerzaam voor mij. Complimenten voor jou.

 5. Lotte schreef:

  Mooi geschreven zeg! Compliment!
  En ik word ook blij van de inhoud: goed bezig met jezelf Monique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *