Keuzes maken blijft moeilijk
1 april 2017
Start nieuw Mindfulness groepstraject
24 april 2017

De huidige maatschappij bestaat veelal uit haast, druk bezig en geen tijd. Als je tegenwoordig aan mensen vraagt hoe het met hun gaat, krijg ik vaak te horen: ‘Goed hoor, maar druk druk druk. Ik wil wel koffie drinken, maar ja…..geen tijd. Ik moet nog dit, ik moet nog dat. Heb amper tijd voor mezelf’. Een paar jaar geleden dacht ik nog, wat vervelend voor hun, ze hebben nog geen tijd om een pauze te nemen. Een paar jaar geleden, was ik misschien zelfs wel een tikkeltje “jaloers” dat hun zoveel te doen hadden en ik niet. Maar dat heb ik niet meer.

Voor mij zit “druk doen” er al jaren niet meer in. Toch ervaar ik dat totaal niet als handicap. Sterker nog, ik vind het een fijne bijkomstigheid. Ik moest leren om de drukte niet binnen te laten en MeTime in te plannen. En als ik zie wat dat me heeft gedaan en nog steeds doet, maakt me dat happy.
En mocht ik het dan toch een keer druk hebben, dan doe ik me dat zelf aan. Degene die er dan het meeste onder lijdt, ben ik zelf. Ik weet als geen ander hoe het is om keuzes te maken en ik worstel evengoed nog vaak met vervelende gevoelens als ik iets af moet zeggen. En vaak winnen die gevoelens het ook nog eens, maar ik besef wel heel goed dat ik het toch echt zelf ben die hier iets aan kan doen.

Als ik nu met iemand praat en ze zeggen dat ze het zo druk hebben met zoveel dingen, dan reageer ik voorzichtig dat ze dit toch echt zelf doen. (ik zeg “voorzichtig” omdat ik niet betweterig wil zijn, ik zou ze zo graag laten ervaren dat het ook anders kan).  Ze kijken ze me dan verwonderd aan. Ja…… alleen jijzelf kan hier iets aan doen. Jij bent degene die jouw agenda beheert, jij bent degene die dingen afspreekt. Jij bent degene die dat wil. Jij bent degene die tegen jezelf moet zeggen: ‘Hier stopt het en niet verder!’ Alleen jij kan dat!

Zo zag ik bijvoorbeeld de laatste jaren een beetje tegen onze verjaardagen op. Het viel me steeds zwaarder om de dag door te komen met zoveel bezoek. Ik heb vorig jaar besloten dat ik onze verjaardagen kleiner ga houden en heb keuzes gemaakt. Hoe vervelend ik het ook vond om dat tegen desbetreffende visite te zeggen, ik ben wel heel blij dat ik het gedaan heb. Ik voel dat het beter is voor mijn welzijn. Ik voelde me wel heel erg schuldig en weet ik het nog allemaal meer, maar gelukkig hebben desbetreffende gasten het goed opgepakt en begrepen ze me wel.

Zo zie je ook maar weer eens hoe belangrijk communiceren hierin is. Ook om aan te geven dat voor jou de streep hier getrokken wordt. Je mag keuzes maken!! En als je die bespreekbaar maakt dan zullen de mensen je ook begrijpen. En doen ze dat niet……..tja dan moet je misschien je eigen conclusie trekken. Maar maak het bespreekbaar! Mensen begrijpen meer dan je denkt.

Kijk eens in je agenda en streep eens aan, waar je ECHT NIET onderuit komt.
Wel eerlijk tegen jezelf zijn, hè! Of wat wellicht ook werkt, zet gewoon een afspraak met jezelf erin.
Tijd voor jezelf, heel belangrijk!

Veranderen in een druk leven
begint met het veranderen van de drukte

Lieve groet,
Monique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *