Mediteren
4 april 2015
Tijdreizen
8 april 2015

home_lotus
Wat ‘doe’ je nu precies als je mediteert? De volgende metafoor geeft daar wellicht een verhelderend antwoord op. Stel je voor dat je naar een toneelstuk zit te kijken, een heel dynamische voorstelling in meerdere bedrijven. Het enige wat jij moet ‘doen’ is achteroverleunen, ontspannen en met aandacht het verhaal volgen. Je hoeft het stuk niet te regisseren en het is ook niet de bedoeling dat je het podium op springt en je bemoeit met het verhaal of de acteurs.

In het ene bedrijf overheerst misschien de tragiek, in het andere de romantiek, in weer een ander bedrijf volgen de intriges elkaar in duizelingwekkende vaart op en in het bedrijf daarna zit je je wellicht stierlijk te vervelen. Dat maakt niet uit. Jouw enige rol is dat je observeert wat er gebeurt. In een romantische of spannend deel is dat wellicht minder moeilijk omdat er van alles gebeurt, maar in een traag of voorspelbaar bedrijf kan het lastig zijn. Je gaat je erg vervelen en krijgt misschien de neiging je aandacht op andere interessante prikkels in je omgeving te richten of af te dwalen naar je to-do-lijstje voor morgen.

We hebben al gezien dat afdwalen en terugkeren erbij hoort. Als je merkt dat je bent afgedwaald ben je er in feite met aandacht alweer bij. Op dat moment kun je ervoor kiezen de aandacht weer te richten op het verhaal.

Het kan ook zijn dat het verhaal een onplezierige wending krijgt. Op die momenten is het moeilijk jezelf niet in het verhaal te verliezen. De verleiding is groot je helemaal te vereenzelvigen met een of meerdere acteurs. Het liefst zou je ze hun tekst willen toeschreeuwen of ze willen waarschuwen voor wat er komen gaat. Het kan ook zijn dat je op een prettige manier door het verhaal wordt geraakt. De hoofdrolspeler belichaamt iets dat jij in jouw leven ook heel graag wilt bereiken of iets uit het verleden waar je met plezier aan terugdenkt. Ook dan is het heel moeilijk om te blijven kijken en je niet door de inhoud te laten meevoeren.

Mediteren is te vergelijken met kijken naar een toneelstuk. Jij bent niet de acteur of actrice, je bent niet wat je hem of haar hoort zeggen, je bent niet het verhaal. Jij bent getuige van het verhaal. Je neemt waar wat zich van moment tot moment op het podium van je bewustzijn afspeelt en ontwikkelt zo het vermogen om bewust te zijn zonder iets te doen. Met die zijnskacht kun je je daadkracht verrijken, als je met stress te maken krijgt, moeilijke beslissingen moet nemen, een zwaar gesprek moet voeren of tot de conclusie komt dat je iets kun en wilt veranderen.

Uit het boek van Peter van der Roest, getiteld: Mindful leiding geven…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *