Een handige metafoor
6 april 2015
Klik en delete?
10 april 2015

Waar te beginnen na mijn voorstelblog van vorige week en met (te) veel vergaarde kennis, artikelen, thema’s etc.?
Het leek mij een goed plan om te beginnen bij het begin en niet echt “Mindfulness-minded”, terug te gaan op de tijdlijn. Om precies te zijn, naar de meditatietraditie van 2500 jaar geleden, waar Mindfulness haar oorsprong binnen het boeddhisme vindt.

Waarschijnlijk komt hier ook, het bij sommige mensen heersende oordeel of de gedachte, vandaan dat Mindfulness zweverig zou zijn. Waarom de gedachte ‘Mindfulness is zweverig’ slechts een gedachte zal blijven en geen feit, zal in de komende blogs snel duidelijk worden.

 

6d51afc5422fe8734e3000ad4f453db4

Terwijl de klok verder tikte is er binnen de westerse wereld steeds meer interesse ontstaan voor meditatie. Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke rol vervuld binnen de bekendwording van meditatie. Thich Nhat Hanh is voorstander van het geëngageerd boeddhisme, ofwel het maatschappelijk betrokken boeddhisme. Hij introduceerde Mindfulness binnen dit geëngageerd boeddhisme.

Volgens Hanh maakt Mindfulness de mens wakker, zodat je opmerkt wat er moment na moment gebeurt in jezelf en in de wereld. Hierdoor kan je handelen met betrokkenheid bij wat er in jouw leven en omgeving gebeurt(Hulsbergen, 2009).

 

Dr. Jon Kabat-Zi245375879668788219_ddwaqyex_cnn, moleculair bioloog, zorgde ervoor dat Mindfulness binnen de gezondheidszorg werd verspreid. In 1979 introduceerde hij Mindfulness bij behandeling van psychiatrische patiënten. Genezing en boeddhistische beoefening werden gecombineerd in het trainingsprogramma ‘Stress Reduction and Relaxtion Programm’. Later werd dit programma Mindfulness-based Stress Reduction training genoemd .

Het Mindfulness-based Stress Reduction programma werd de basis voor verscheidene daarop volgende trainingen en behandelingen, zoals Mindfulness-based Cognitive Therapy en Acceptance and Commitment Therapy.
In 2004 is door Sega, Williams en Teasdale Mindfulness-based Cognitive Therapie(MBCT) ontwikkeld voor het leren afstand nemen van negatieve gedachten bij depressie (Hulsbergen, 2009). Op de MBCT zijn de huidige Mindfulness trainingen gebaseerd.


Geestelijke balans
Uit bovenstaand verhaal heb je waarschijnlijk al kunnen opmerken, dat er in de afgelopen jaren een samenhang is ontstaan vanuit het boeddhisme en de westerse psychologie. Het gezamenlijke uitgangspunt is om de positieve geestelijke gezondheidszorg te bevorderen door middel van het vinden van geestelijke balans.

Onderzoek
In de afgelopen 25 jaar zijn er inmiddels honderden onderzoeken gedaan naar de effecten van Mindfulness.

bron

Tot zover deze tijdreis..

Veel mensen hebben aan mij gevraagd wat Mindfulness nu daadwerkelijk inhoudt. Het antwoord op deze vraag, feiten en weetjes over bepaalde thema’s rondom Mindfulness, lees je in de komende blogs!

Fijne dag!
Rian

 

 

 

Hulsbergen, M. (2009). Mindfulness: De aandachtsvolle therapeut. Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Van der Meulen, R., & Brandsma, R. (2010). Onderzoek naar de effectiviteit van Mindfulness. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam & Centrum voor Mindfulness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *