Een mooie avond
6 juni 2015
N.I.V.E.A.
20 juni 2015

Afgelopen week heb ik met meer dan matige interesse, naar het programma Hollandse Zaken gekeken. Een discussieprogramma van Omroep Max. Deze avond stond ter discussie, “Gelukkig met Mindfulness?”. Dat Mindfulness “hot” is, hoef ik denk ik niet te benoemen. Overal kom je het tegen en iedereen heeft het er wel over. Ikzelf merk dit ook, doordat mensen me steeds meer benaderen, wat het voor mij heeft gebracht.

mindfulness-731846_640Onder het kijken van die discussie, merkte ik op, dat ik lichtelijk geïrriteerd raakte door een mevrouw die Mindfulness helemaal, maar dan ook helemaal niets vond. Bij ieder verhaal of uitleg over Mindfulness, zat ze nee te schudden. Nee, ze was het er allemaal niet mee eens. Het grappig ervan vond ik, dat ze zelf nog nooit heeft geprobeerd om Mindfulness te beoefenen, laat staan een “proef” les mee te maken.

Erg jammer om te zien en horen dat mensen bij voorbaat al een mening hebben. De hoofdredactrice van het blad J/M, zat ook in het panel en zij begreep niets van het begrip Mindfulness. Haar redenatie was dat iedereen toch wel wist dat je je bewust kan zijn van dingen, dat gedachten niet waar zijn, dat je met ademhaling veel kan bereiken en ga zo maar door. De eerste opmerking die deze mevrouw dan ook kreeg, was dat zij dus al helemaal “zen” was. Ze beoefende Mindfulness zonder het zelf in de gaten te hebben. Ze wist niet veel meer te zeggen, de rest van de uitzending.

Mindfulness1Zoals ik al zei, raakte ik af en toe geïrriteerd onder het kijken. Ik was me zelfs een beetje boos aan het maken en dat kan toch eigenlijk niet de bedoeling zijn van zo’n programma. Toen het afgelopen was, heb ik een hele fijne ademhalingsoefening gedaan, die ik ooit geleerd heb. Het heet de 4-7-8. Uit te voeren bij stresssituaties, zeg ik altijd. Het betekent in 4 tellen inademen door de neus. De adem 7 tellen vasthouden en via de (getuite) mond in 8 tellen uitblazen. Als je dit een paar keer doet, dan voel je je gewoon rustiger worden. Probeer het maar eens en voel het resultaat.

Zo zijn er nog wel meer oefeningen om jezelf, in wat moeilijke situaties, rustig te maken. Als je bijvoorbeeld last hebt van woede en negativiteit naar een ander persoon toe, kan bijvoorbeeld een compassie-oefening een juiste oefening zijn.

Compassie-oefening
Eerlijk zijn met jezelf leidt tot compassie voor anderen.
Je kunt deze oefening overal doen en op ieder moment.
Stap 1 Met je aandacht op desbetreffende persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk in zijn/haar leven.”
Stap 2 Met je aandacht op desbetreffende persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar leven te vermijden.”
Stap 3 Met je aandacht op desbetreffende persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop.”
Stap 4 Met je aandacht op desbetreffende persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoeften te vervullen.”
Stap 5 Met je aandacht op desbetreffende persoon gericht, herhaal je bij jezelf: “Net als ik leert deze persoon over het leven.”
(uit Resurfacing®: Copyright © 1994, 2008 by Harry Palmer)

Probeer het maar eens en zie wat het voor je kan doen. Je zou nog eens versteld kunnen staan!

uitgelichte foto blog 3

Als je oordeelt over mensen heb je
geen tijd om van ze te houden.
Moeder Teresa

Lieve groet,
Monique

9 Comments

 1. hennie schreef:

  Wat deed me dat goed die oefening,bedankt lieverd.

 2. Loes schreef:

  Weer een hele mooie blog om te lezen. De ademhalingsoefening kende ik al en helpt zeker.

 3. Anouk schreef:

  Heerlijk

 4. Wilmy schreef:

  4-7-8.. Heb het al toegepast.

 5. Ellen schreef:

  Donderdagmiddag om 13.25 uur ga ik 4-7-8 proberen. Om 13.30 uur start ik mijn examen arbeidsrecht. Of het geholpen heeft hoor je later die dag…..

 6. Gaby schreef:

  Ga t zeker proberen 4-7-8

 7. Angelique N schreef:

  helemaal met eens.Oordeel niet te snel over een ander. je helpt er niemand mee. Goed luisteren en begrip tonen is vaak al genoeg. Helaas zullen sommige mensen dit nooit begrijpen.

 8. Elle schreef:

  Wat weer n interessante mooie blog!

 9. Nicole schreef:

  Mooi hoor. Ik ga t proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *