Ook jongeren verdienen Mindfulness, aldus Rob (18 jaar)
12 oktober 2021
Indachtig blijft open!
20 december 2021
Nu er zoveel gaande is in de wereld merk ik dat er behoefte is aan verbondenheid, zingeving en rust. Hoe zou ik / Indachtig hier een steentje aan bij kunnen dragen…… Daarom heb ik voorgesteld aan Monique, blogger bij Indachtig, om eens wat te sparren over verschillende onderwerpen, in de vorm van een briefwisseling. Deze briefwisseling delen we graag op onze site. Dit zal regelmatig gebeuren en of dat wekelijks, maandelijks of een andere periode is, is afhankelijk van hetgeen er in ons leven speelt, reacties, vragen en/of behoeften. Vandaag dus onze eerste briefwisseling met als onderwerp: De overgang oftewel “Window of Change”.

Angelique

Eigenaar van Indachtig. Ze heeft een relatie, 3 kinderen van 23 en 21 jaar

Beste Monique,

We zitten beiden in de overgang. Een fase waarin er veel verandering plaatsvindt op lichamelijk en geestelijk vlak. Dit proces gaat met de nodige klachten gepaard. Wist jij dat de overgang in de Chinese geneeskunde ‘Window of Change’ wordt genoemd en staat voor een mooi transformatieproces? Het is een fase waarin je als vrouw de balans kunt opmaken en geeft inzicht in vragen zoals: Wat vind ik nog belangrijk? Wat zou ik zielsgraag willen? Welk verlangen drijft mij? Wat geeft mijn leven NU, in deze fase, een gevoel van betekenis en doel? Welk verlangen is de kracht achter de dingen die ik doe? De overgang helpt namelijk te ontwikkelen tot een wijze vrouw. Volgens de Chinese geneeskunde zit onze geest (Shen) in het bloed, dat beheerst wordt door het hart. Het hart is via een meridiaan verbonden met de baarmoeder en via deze meridiaan gaat de energiestroom naar de baarmoeder. Na het stoppen van de menstruatie (menopauze) gaat deze in omgekeerde richting en stroomt het bloed nu naar het hart. Het bloed dat eerst verloren ging bij de menstruatie is nu volledig beschikbaar voor het hart. Deze wijsheid is dus een gevolg van de omkering van de energiestroom, waardoor je je kunt ontwikkelen tot die wijze vrouw. Hoe mooi is dat!! Ik merk dat behoefte aan oprechte verbinding groter is dan ooit! Het verlangen de ander werkelijk te horen en te zien, geeft me een vredig gevoel. Alsof de tijd dan vertraagt, de ruis om me heen verdwijnt en er ruimte is voor verstilling. De schoonheid van de ander te zien, en ook haar pijn en verdriet.

Monique

Blogger bij Indachtig, getrouwd met Sjaak en een zoon, Guus, van 20 jaar.

Beste Angelique,

Ja, helaas zitten we allebei in de overgang. Ik zeg helaas, omdat ik er toch wel veel last van heb. De verandering op geestelijk en lichamelijk vlak is zeer aanwezig. Stemmingen gaan hier alle kanten op en dan heb ik het nog niet eens over die opvliegers! Dat hadden ze voor mij echt achterwege mogen laten….pffff. Ik wist niet dat de Chinese geneeskunde dit “Window of Change” noemt, maar het de naam begrijp ik zeker! Er gebeurt ook veel op vele vlakken. De focus wordt helemaal op jezelf gelegd, want er komen velen vragen aan het oppervlak. Je “window” gaat veranderen of je wil of niet. Ik “struggel” daar wel mee hoor. Ik vind het moeilijk om aan mezelf te vragen wat ik nog wil, wat voor doel ik nog heb, wat vind ik nog belangrijk? Terwijl ik dit schrijf, zie ik dat ik het woordje “nog” bij elke vraag zet. Alsof ik al zoooo oud ben…hahahaha. Nee, zonder gekheid, ik ben er veel mee bezig, maar vindt het moeilijk. Tuurlijk praat ik met mijn 3 zussen en vriendinnen hierover, maar merk wel dat bij iedereen de overgang anders beleefd wordt. De ene vliegt er zo doorheen en heeft weinig last en bij de ander belemmert de overgang haar dagelijkse leven. Maar wat we allemaal gemeen hebben is het feit dat we langer stilstaan bij het leven en zoals jij noemt, we ons ontwikkelen als wijze vrouw. Zo mijmerend over de overgang, besef ik dat het ook meestal als iets negatiefs wordt ervaren, kijk maar hoe ik deze brief ben begonnen, en een groot deel is dat misschien ook wel, maar ik probeer altijd wel iets van de positieve kant te bekijken, dus ook nu. Een van de positieve dingen is dat de menstruatie over is (hoe heerlijk!) en ik merk bijvoorbeeld dat ik me minder druk maak over bepaalde zaken. Ik word rustiger in mijn doen en laten en waar ik voorheen me enorm druk over kon maken, doe ik nu niet meer……nee, HOEF ik nu niet meer. Tenminste, zo voel ik het. De oprechte verbinding wordt voor mij steeds belangrijker, vooral bij familie en vrienden. De oprechtheid van elkaar echt te horen en te zien, , samen je downs te beleven, samen het leven beleven èn vieren want, hoe cliché ook, het leven is maar kort, haal eruit wat voor jou kan. De “Window of Change” ga ik ver open zetten en of het nou een briesje is of een storm, ik laat het open en ga ervaren wat het mij brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *