Chaotisch…
6 mei 2014
Even de weg kwijt…….
10 mei 2014

9200000018277152

Graag wil ik een stukje uit het boek van Ruby Wax onder jullie aandacht brengen:

Fysieke pijn

Pijn bestaat voor een groot deel uit de reactie erop, het willen dat hij weggaat, hem haten en jezelf ervoor vervloeken dat je pijn hebt. Maar als je de  naakte sensaties verkent door er midden in te duiken, zal het je opvallen dat de sensaties hum vastheid verliezen. Pijn is het puur lichamelijke ‘au’ en lijden is het verhaal dat je voor jezelf maakt over dat ‘au’. Als de pijn onverdraaglijk wordt, probeer dan je aandacht te richten op een gebied waar je geen pijn voelt en laat je geest daar rusten. Dit draait niet om jezelf aan een kruis nagelen. Dit gaat over kiezen waar je je aandacht op richt.

MBCT

Mark Williams (mijn professor), John Teasdale en Zindel Segal hebben samengewerkt om de theorieën van Kabat-Zinn toe te passen op emotionele pijn. Ze noemden het mindfulnessbased cognitive therapy (MBCT, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie). Ze gingen aan de slag met mensen die leden aan depressie en ze leerden cliënten, net als bij lichamelijke pijn, om niet te proberen de pijn te onderdrukken, maar om te zien of ze precies konden vaststellen waar de sensatie van de emotie zich in het lichaam bevond. Als je je zeer voorzichtig richt op de precieze locatie waar je woede, angst, stress of hartzeer voelt, merk je dat deze sensaties hun intensiteit verliezen; ze komen en gaan altijd, worden erger en nemen af. Ze veranderen altijd en verandering is het enige in je leven waar je op kunt rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *