'Natuurlijk' genieten…
14 augustus 2014
De pijlen van het lijden…
19 augustus 2014
Zo na de vakantie is het voor mij weer altijd even wennen. De dagelijkse routine sluipt er langzaam weer in. Over het algemeen is iedereen uitgerust na een vakantie, bij mij ligt dat iets anders. Ik heb een heerlijk voldaan gevoel van onze vakantie, maar mijn lichaam is moe en doet pijn. Ik wil wel, maar “the body” niet meer. Mijn man heeft altijd vier weken vakantie en ik vind het heerlijk om zoveel tijd samen te zijn. Lekker genieten met ons drieën. Dit betekent echter wel dat ik meer doe in die weken en minder rust neem. Als mijn man weer aan het werk gaat, komt het er bij mij dan allemaal uit en kan ik bijna niets meer in de twee weken erna. Dit gaat al jaren zo en ik weet dus dat dit gebeurt. Hoeveel vooruitgang ik heb geboekt, met het actief aanvaarden hiervan, tegenover een paar jaar geleden, is inmiddels wel duidelijk. Ik leg me er bij neer en maak er wat “leuks” van. Lekker filmpjes kijken met mijn zoon, lezen en mediteren.
Wat lezen betreft heb ik me sinds kort getrakteerd op een abonnement op het blad “Happinez”. Ik kocht het eerst af en toe als traktatie, maar de artikelen die erin staan interesseerde me steeds meer en och, ik vond dat ik wel een cadeautje verdiend had. Dus heb ik mezelf een abonnement cadeau gedaan. Nu krijg ik dit mooie blad dus om de zes weken in de brievenbus en kan ik me tegoed doen aan al die heerlijke verhalen.
Zo las ik in Happinez nummer drie van dit jaar een artikel over “18 ity’s: woorden die je leven richting geven”. Oftewel wegwijzers voor het dagelijks leven. De 18 Ity’s waar men over spreekt zijn de volgende:
Serenity………………………Rust, aanvaarding, een vredig gevoel
Regularity…………………..   Regelmaat
Absence of vanity………….. Afzien van ijdelheid
Sincerity…………………….. Oprechtheid
Simplicity…………………… Eenvoud
Veracity…………………….. Waarachtigheid
Equanimity………………… Gelijkmoedigheid
Fixity…………………………. Doelgerichtheid
Non-irritability………………Geen ergernis (vrij vertaald)
Adaptability………………… Flexibiliteit
Humility……………………… Nederigheid
Tenacity……………………… Vasthoudendheid
Integrity……………………… Integer zijn
Nobility………………………. Edelmoedigheid
Magnanimity………………. Grootmoedigheid
Charity……………………….. Liefdadigheid
Generosity…………………… Vrijgevigheid
Purity…………………………… Puurheid
Achttien woorden die eindigen op “ity”. Ik vond het een heel bijzonder artikel omdat hier alle aspecten van mijn te volgen pad voorbij komen. Je kunt ze beschouwen als handvaten om dingen die gebeuren in je leven betekenis te geven, inzicht geven in de situatie, inzicht geven in de ander of in jezelf. Ze kunnen helpen om dingen eens van een andere kant uit te bekijken.
In het tijdschrift wordt voorgesteld om eens een tijdje te leven met die ity’s. Nu lijkt het me een enorm leuk idee om dit in mijn blogs te gaan doen. Ik neem iedere week een ity als thema (te beginnen met de eerste “serenity”.) Deze schrijf ik even voor mezelf op en leg het kaartje zo neer dat ik er op tijd aan herinnert wordt. Ik probeer dan te ontdekken op welke manieren deze ity in mijn leven naar voren komt en hoe mijn reactie erop is.
Ik ga proberen in te zien wat het voor me betekent, past het bij mij of juist niet? Kan ik er überhaupt iets mee voor die week of juist niet? Inspireert het me of juist niet? Het gaat er niet om of het goed of fout is, de ity’s gaan over (zelf)kennis en inzicht op een positieve manier. Als de week om is deel ik mijn ervaringen of bevindingen, net hoe je het wilt noemen, in mijn blog. Ik zou het heel erg leuk vinden als jullie hierop reageren of zelfs meedoen met de 18 ity’s. Zo kunnen we elkaar misschien inspireren.
In ieder blog beschrijf ik uiteraard wat de volgende ity inhoudt, zodat je een beetje een richtlijn hebt wat het thema voor die week inhoudt. Zo gaan we alle 18 thema’s af. Erg spannend om te gaan doen, want ook ik weet niet hoe ik dit dus ga invullen. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging. Ook als het niet gaat of als ik er voor die week niets mee heb, zal ik dat in mijn blog schrijven. Ik schrijf zoals ik beleef.
Om te beginnen gaan we dus aan de slag met “serenity”.
Rust, aanvaarding, een vredig gevoel: een moment van sereniteit, daar begint alles mee. In zo’n toestand van sereniteit is je geest roerloos, er is niets wat je gedachten verstoort. Sereniteit is als een vennetje in het bos op een windstille dag. Het wateroppervlak is zo glad als een spiegel. Als je dichterbij komt, kun je tot op de bodem kijken. (Happinez nr.3)
Ik wens jullie veel inspiratie toe.
“Elke nieuwe uitdaging begint met de o zo moeilijke eerste stap”
(onbekend)
Lieve groet,
Monique

12 Comments

 1. Loes schreef:

  Hoi Monique,
  Happinez een heel mooi tijdschrift. Trakteer mezelf er ook af en toe op.
  Abonnement is wel een goed idee.
  De 18 ity’s een goed idee. Ik doe mee.
  Groetjes, Loes

 2. Loes schreef:

  Hoi Monique,
  Happinez een heel mooi tijdschrift. Trakteer mezelf er ook af en toe op.
  Abonnement is wel een goed idee.
  De 18 ity’s een goed idee. Ik doe mee.
  Groetjes, Loes

 3. Marjo schreef:

  Leuke nieuwe uitdaging Monique! Rust, aanvaarding, een vredig gevoel. Daar zouden we ons vaker aan over moeten geven.

 4. Marjo schreef:

  Leuke nieuwe uitdaging Monique! Rust, aanvaarding, een vredig gevoel. Daar zouden we ons vaker aan over moeten geven.

 5. Carla schreef:

  Ik ga mee doen. Serenity op de koelkast plakken en er eens een week aan te denken en het te zoeken inmezelf (oeps) en om me heen. Ik wens het jouw alvast toe.

 6. Carla schreef:

  Ik ga mee doen. Serenity op de koelkast plakken en er eens een week aan te denken en het te zoeken inmezelf (oeps) en om me heen. Ik wens het jouw alvast toe.

 7. Nicole schreef:

  Mooi Monique! En bedankt voor de grotere letters. -:)) ik ga mee doen!

 8. Nicole schreef:

  Mooi Monique! En bedankt voor de grotere letters. -:)) ik ga mee doen!

 9. Jacqueline schreef:

  heel goed idee! Ook deze week hangt bij mij ” Serenity” op de keukenkast

 10. Jacqueline schreef:

  heel goed idee! Ook deze week hangt bij mij ” Serenity” op de keukenkast

 11. Jolanda schreef:

  Ik ga ook mee doen.

 12. Jolanda schreef:

  Ik ga ook mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *