De pijlen van het lijden…
19 augustus 2014
Kijk eens om je heen…
27 augustus 2014

IMG_2465 (Medium)

Serenity oftewel Sereniteit is niet zo heel moeilijk om op te merken. Toch denk ik , dat er meer sereniteit momenten als dat we denken. Natuurlijk is daar het wandelen met de hond langs het kanaal, of de heerlijke zomeravond met geen zuchtje wind en een hemel vol sterren, maar ik denk dat er veel meer momenten van sereniteit zijn, die we alleen niet meteen opmerken.

Vol opmerkzaamheid ben ik vorig weekend begonnen met deze “uitdaging”, de 18 ity’s. Het viel me gelijk op dat je dan ineens het woord serenity overal tegenkomt. In interviews, in films en zelfs op de radio heb ik het deze week gehoord. Zo was ik maandagavond naar Linda’s Zomerweek aan het kijken en daar begint ineens Albert Verlinde het nummer te zingen van Wim Sonneveld, “Zo heerlijk rustig”. Voor mij het nummer wat sereniteit betreft. (Jammer dat Albert dit zong, maar a la, het gaat om het nummer) Stiekem moest ik lachen, want het is wel heel toevallig dat juist nu dit nummer naar voren komt, of moet het gewoon zo zijn? Of toen ik een aflevering van Grey’s Anatomy zat te kijken, de aflevering afgesloten werd met een diepzinnig betoog over wat sereniteit nu eigenlijk is. Weer toeval of moest het weer net zo zijn?

De afgelopen week heb ik zelf ook een paar momenten van sereniteit mogen beleven. In het weekend met vrienden een middagje barbecueën, de kinderen amuseren zich, wij hebben heerlijke gesprekken met een glaasje wijn erbij. Met zijn allen genietend van onze vriendschap. Op en top sereniteit voor mij! (Eerlijkheid halve moet ik er wel bij vertellen dat, toen we naar huis fietste, we midden in een fikse regenbui terecht kwamen en de sereniteit meteen wegviel…..hahahaha.) Of lekker met mijn zoon genieten van een mooie film, met een kopje thee buiten in het zonnetje genieten van de vissen in de vijver, een goed gesprek met een vriendin, dat is sereniteit voor mij. Zelfs toen mijn man de keuken aan het schilderen was en alles op de kop stond, kon ik daar een moment van sereniteit in vinden. Hij schilderen, ik achter de laptop, samen meezingen met een goed nummer op de radio, een heerlijk sereen moment. Ik denk persoonlijk dat er nog veel meer momenten zijn geweest, maar die me (nog) niet opgevallen zijn.

Ik merk ook op dat, als ik zo teruglees, dat het woordje genieten er vaak in voorkomt. Sereniteit heeft voor mij dan ook zeker veel te maken met genieten. Het is immers zo dat in een moment van sereniteit, jezelf rustig bent, je geest rust heeft. Dat heet volgens mij genieten…………….

Al met al vind ik “de uitdaging” van de ity’s nu al leuk. Je bent echt bewust met één thema bezig en ik vind het wonderbaarlijk om te zien hoe het ineens zo vaak voorbij komt, zoals bijvoorbeeld het liedje van Wim Sonneveld. Ik ben meer in mijn leven gaan kijken naar wat sereniteit voor mij betekent. Want dit kan voor een ander iets heel anders zijn dan voor mij. Iedereen beleeft dit op zijn eigen manier, denk ik. Eén ding blijft me zeker bij en dat is dat er veel meer momenten van sereniteit zijn dan we denken en ik ga deze zeker nog ontdekken. Wat pijn én sereniteit samen betreft, dat vind ik nog een moeilijk onderwerp. Ik denk dat dit nooit samen kan gaan, maar ik ben geïnspireerd genoeg om dat nog te gaan ontdekken.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen van afgelopen week omtrent sereniteit, dus twijfel niet en laat je reactie/ verhaal hieronder achter. Met een voldaan gevoel sluit ik deze week van sereniteit af en ga me voorbereiden op de aankomende week waarin het thema regularity centraal staat.

Regularity
“Regelmaat is de basis van je spirituele oefening, het is de beste manier om een onrustige geest te kalmeren. Niet voor niets is er in een ashram altijd een strakke dagindeling. Gewoonten slijten in, als molenstenen die in de loop der tijd glad worden en een groef uitslijpen. Het kost tijd. Maar eenmaal ingesleten hoef je er niet meer aan te denken en houd je ze moeiteloos vast. Dus: Sta op een vaste tijd op. Mediteer op een vast moment. Neem elke dag even de tijd om de dag te overdenken. Koester dat moment.” (Happinez nr. 3, 2014)

En je ligt heel alleen
Alles is om je heen
Zo heerlijk rustig

Ja ja…………….

(Wim Sonneveld)

Lieve groet,
Monique

4 Comments

 1. Elle schreef:

  Lieve Monique, een moment van sereniteit…dat had ik zaterdag en vanmorgen ☺. Lekker ontspannen aan t verven en ondertussen heerlijk kletsen met z’n allen over alle dingen die in onze verschillende wereldjes spelen. Zoooo fijn, zo gezellig, zo dankbaar, zo voor herhaling vatbaar en zoooo…sereen. X

 2. Elle schreef:

  Lieve Monique, een moment van sereniteit…dat had ik zaterdag en vanmorgen ☺. Lekker ontspannen aan t verven en ondertussen heerlijk kletsen met z’n allen over alle dingen die in onze verschillende wereldjes spelen. Zoooo fijn, zo gezellig, zo dankbaar, zo voor herhaling vatbaar en zoooo…sereen. X

 3. Carla schreef:

  Serenity…deze week stond dat op mijn coolekast. Ik heb het gezocht….en weinig gevonden. Ik zie het wel in mijn slapende hondevriendje. In mijn slapende man…ook daar. Misschien ben ik zelf dan ook sereen kalm dus als ik slaap. Zelfs als ik op de bank zit en ff niets doe is het in mijn hoofd niet sereen. Maar het is iets moois als je het in je hebt.. dan mag iedereen rennen en jagen en jij blijft gewoon rustig en bij jezelf. Als het stormt blijft dan het ene roosje doodstil en sereen staan. Een mooie witte roos!

 4. Carla schreef:

  Serenity…deze week stond dat op mijn coolekast. Ik heb het gezocht….en weinig gevonden. Ik zie het wel in mijn slapende hondevriendje. In mijn slapende man…ook daar. Misschien ben ik zelf dan ook sereen kalm dus als ik slaap. Zelfs als ik op de bank zit en ff niets doe is het in mijn hoofd niet sereen. Maar het is iets moois als je het in je hebt.. dan mag iedereen rennen en jagen en jij blijft gewoon rustig en bij jezelf. Als het stormt blijft dan het ene roosje doodstil en sereen staan. Een mooie witte roos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *