Positieve momentjes
10 september 2014
Simplicity – Eenvoud
20 september 2014

Voor mij een zeer veelzeggende ity. Oprecht zijn, naar jezelf en anderen. Je masker afdoen en laten zien wie je echt bent, erken je fouten en eigenaardigheden. Leer jezelf te accepteren. Zo zittend achter de laptop, om deze blog te schrijven, klopt mijn hart sneller dan normaal. Een teken dat ik het heel spannend vind om op te gaan schrijven hoe ik sincerity beleefd heb de afgelopen week, want eigenlijk beleef ik dit al een paar jaar.

Jarenlang heb ik een masker voor gehad en heb ik nooit alles van mezelf laten zien. Ik zat thuis met heel veel pijn, maar als er iemand kwam of ik ergens naartoe ging, dan ging het masker op. De vrolijkheid zelf was ik en ging daarbij ook nog vaak over mijn grenzen heen. Ik deed er alles aan om maar een zo “gewoon” leven te leiden als alle anderen. Om niet anders te zijn. Dat ik dan de dagen hierna nog meer last en pijn had, dat benoemde ik niet. Die kant van mijzelf wou ik niet laten zien aan anderen. Nu blijkt dat ik die kant ook niet aan mezelf wou laten zien, dat ik niet kon accepteren hoe ik was. Door Mindfulness en vooral door het Voluit Leven traject en het Compassievol leven traject, kan ik mezelf steeds beter accepteren. Het masker wat ik jaren op heb gehad komt, eerlijkheidshalve, nog wel eens uit de kast, maar ik draag het steeds minder.

IMG_2529 (Medium)

In het Voluit Leven ben ik in gaan zien dat, als je vanuit je hart leeft en vanuit je waardes leeft, dat genoeg is. Oprechtheid en jezelf kwetsbaar op durven stellen, geven je rust. In het begin vond ik dit heel moeilijk, maar door het daadwerkelijk gewoon te doen, ging er een nieuwe wereld open.  Nu durf ik gerust te zeggen dat ik ergens niet heen kan omdat de pijn dat op dat moment niet toelaat, dat durfde ik drie jaar geleden bijna niet. En als ik dat al deed, dan voelde ik me dagen schuldig hierover. Nu durf ik op de bank te blijven liggen als er iemand onverwachts langskomt, dat deed ik “vroeger ”echt niet. Dan vloog ik op, als er iemand kwam, bang dat ze me lui vonden. Ik was zo bezig om “normaal” te zijn, dat ik er aan onderdoor ging. Dit zijn maar enkele voorbeelden om een idee te geven wat het voor je kan doen.

Compassievol Leven staat beschreven als : “Compassie ( of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen.” Ik voelde me vooral betrokken bij pijn en lijden van anderen en schoof mezelf altijd naar de achtergrond. In het Compassievol Leven heb ik geleerd om ook betrokken te zijn bij pijn en lijden van mezelf. Ik ben “liever” naar mezelf geworden. Als iemand mij vraagt, wat houdt het Compassievol Leven eigenlijk in, dan zeg ik vaak: “De adviezen en goede bedoelingen die je altijd aan een ander geeft, ga je nu eens bij jezelf toepassen”. Want we weten het allemaal zo goed voor anderen, maar we passen het niet bij onszelf toe. Hier heb ik geleerd dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik dat masker helemaal niet nodig heb!

Doordat ik vanuit mijn hart leef, kan ik ook de “moeilijke” gesprekken steeds beter aan. Door mijn hart open te stellen naar een ander toe, kan ik zeggen als iets me stoort of dwars zit. Afgelopen week bijvoorbeeld zat ik ergens mee en kon er nachten niet van slapen. De persoon in kwestie wilde ik absoluut niet kwetsen of kwijtraken, maar er zat me wel iets dwars. Op een gegeven moment heb ik de telefoon gepakt en haar opgebeld en alles eerlijk en oprecht verteld. Ze reageerde erg positief en vond het fijn dat ik zo eerlijk tegen haar was. We hebben een heerlijk open gesprek gehad. Tjonge, dat luchtte op!

Sincerity is dus echt wel één van mijn waardes van waaruit ik mijn leven op dit moment leef. Oprechtheid en eerlijkheid geven zoveel rust bij mij. Me niet anders voordoen dan ik ben geeft rust. De energie die ik daaraan kwijtraakte, kan ik nu ergens anders voor gebruiken. Bijvoorbeeld in een heerlijk open gesprek met een lieve vriendin……………….

Graag wil ik wel aan dit hele verhaal toevoegen, dat dit alles mij nooit gelukt zou zijn zonder Angelique van Indachtig. Ze heeft me vaak een grote spiegel voorgehouden en daar heb ik veel van geleerd! En nog! Ook mijn lieve man en zoon hebben me hierbij erg geholpen, door me de ruimte te geven die ik nodig had, om dit allemaal te mogen leren.

De aankomende week gaan we verder met de vijfde ity alweer: Simplicity
Eenvoud betekent: terug naar de kern. Het betekent keuzes maken en vragen stellen. Wat is het belangrijkste wat je vandaag wilt doen? Doe dát. De rest komt wel. Houd de dingen simpel en overzichtelijk. Geef aandacht en zorg aan wat je echt belangrijk vindt, en accepteer dat je de rest niet allemaal kunt doen. Daarom kies je ook één ity per week, en niet alle 18 tegelijk! Dit is het mooie van eenvoud: als je dingen simpel maakt, ontdek je pas wat de essentie is. Wat zou je deze week kunnen doen om je leven te versimpelen?”

Wees eerlijk tegenover jezelf, dan kun je tegen niemand oneerlijk zijn
(William Shakespeare)

Lieve groet,
Monique

9 Comments

 1. Nicole schreef:

  Mooi Monique, en knap hoe je zo gegroeid bent !

 2. Wilmy schreef:

  Ben trots op mijn zus!

 3. Marjo schreef:

  Het is je weer gelukt! Prachtig je gevoelens omschreven.

 4. Mildred schreef:

  Heel mooi Monique ben trots op je!

 5. Diana schreef:

  Iedere keer weer een genot om te lezen

 6. Ellen schreef:

  Om in de voetsporen van Barry Hughes te treden…… “Vooral doorgaan!” (Wel ff met het Engelse accent lezen!)

 7. Loes schreef:

  Fijn om je blog weer te lezen. En ook fijn om er zelf mee aan de slag te gaan.

 8. Buuf34 schreef:

  Mooie woorden……..

 9. Elle schreef:

  Wat weer een mooie blog….Zo knap hoe je dit alles kan beschrijven. Ben blij dat je staat waar je nu staat en zo jezelf kunt zijn. Respect lieve Monique! Topper! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *