Gevangen in mijn hoofd
25 september 2014
Mindful opruimen
30 september 2014

“Deze ity draait om betrouwbaarheid, geloofwaardigheid. Overdrijf de zaken niet, verdraai de feiten niet, spreek de waarheid, spreek jezelf niet tegen. Hoe geloofwaardig ben je, als je het ene zegt en het andere doet? Niet! Als iemand je vraagt iets te doen, en je hebt er geen zin in, wat doe je dan? Kun je eerlijk zijn en toch vriendelijk en respectvol? Ja, dat kan. Vraag of je er later op terug mag komen, of zeg eerlijk dat je het niet weet. Nog een aspect van deze ity: nadenken voordat je iets belooft. Kun je je afspraken nakomen? Lukt het je om deze week een moment van bezinning in te bouwen voordat je handelt of spreekt?”

Deze keer dus de ity “Veracity”, in het Nederlands vertaald, waardigheid. Aan dit woord valt me als eerste op dat er de woorden waarde, waardig en waarheid inzitten. Het gaat dan ook over je betrouwbaarheid, over je geloofwaardigheid en of je zelf wel leeft naar de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn! Volgens mij willen we het allemaal wel, maar lukt het niet altijd.

Toen ik met Mindfulness begon, had ik wel een idee wat mijn normen en waarden waren, maar ik leefde ze niet altijd na. Ik liet me vaak beïnvloeden door andermans mening en liep daardoor mezelf wel eens in de weg. Ik sprak dingen af die ik eigenlijk (lichamelijk) niet kon, om maar niet anders te zijn dan de rest. Hoeveel pijn ik erna had, liet ik niemand zien. Ik bleef dan gewoon een weekje op de achtergrond. Ik was niet eerlijk tegenover mezelf en zeker niet naar mijn lichaam. Nu weet ik beter!

Na het Mindfulness-traject zag ik dingen vanuit een ander perspectief, namelijk dat van mezelf. Ik leerde mijn eigen normen en waarden kennen en hoe ik er mee om kon gaan. Nu laat ik me niet meer gauw meeslepen door een ander zijn mening en durf steeds beter te zeggen als ik iets niet of wel wil. Vroeger durfde ik geen nee te zeggen tegen mensen. Ik zei overal ja tegen, ik wou mensen helpen. Het werkte averechts, ik dacht, als ik iemand help word ikzelf ook blij, maar op een gegeven moment zorgde ik alleen nog maar voor een ander en niet voor mezelf. Nu durf ik ook nee te zeggen! Een bevrijding voor mijn lichaam en geest, want zij krijgen steeds meer de nodige zorg en aandacht, wat ze nodig hebben. En iedere dag leer ik bij, soms gaat het goed, soms valt het tegen.

Zoals ik al zei, zit ook het woordje “waarheid” in de ity van deze week. Voor mij een belangrijke waarde. Ik kan niet tegen mensen die liegen. Ik probeer dan ook het goeie voorbeeld te geven door altijd proberen de waarheid te zeggen. Dat lukt niet altijd , als ik heel eerlijk ben. De kleine leugentjes om bestwil heb ik ook. Als mijn zus me vraagt of de nieuwe broek haar dik maakt durf ik gerust de waarheid te zeggen, maar als iemand zich de hele middag heeft uitgesloofd met koekjes bakken, zeg ik dat ze lekker zijn, ook al smaken ze niet!

Is dat vreemd dat ik dat doe? Ik weet het niet, ik denk toch dat dat ook met respect voor een ander te maken heeft. Ik merk dat het er ook soms aan ligt met wie je te maken hebt. Bij sommige mensen gaat het gemakkelijk en bij sommige gaat het heel moeizaam. Niet iedereen staat open voor de waarheid en bij zulke mensen blijf ik op mijn hoede en blijf ik een beetje op de achtergrond.

Ikzelf vind het erg prettig als mensen gewoon eerlijk en duidelijk zijn in wat ze willen. Ze mogen gerust nee tegen me zeggen, absoluut geen problemen mee en als ze ergens geen zin in hebben, dan doe het niet, dat is duidelijk en dan weet ik precies wat ik aan iemand heb. Ook de waarheid tegen me zeggen, ook al is die niet leuk en komt het soms hard aan, op dat moment zal het even niet leuk zijn voor me maar ik kan er wel wat mee. Ik kan ervan leren………………….

Dit boven alles………….blijf trouw aan jezelf
(citaat uit Hamlet)

Voor de aankomende is de ity “Equanimity” (gelijkmoedigheid) aan de beurt.

“Gelijkmoedigheid houdt in dat je je humeur niet laat afhangen van wat er om je heen gebeurt. Na regen komt zonneschijn – en na zonneschijn komt regen. Kun je van de regen net zo genieten als van de zon? Lukt het je om je vijanden net zo te behandelen als je vrienden? Om een band met evenveel aandacht en plezier te plakken als je een taart bakt? Verdriet hoort erbij. Vreugde ook. Bewaar je evenwicht. Blijf altijd liefdevol en betrokken – wat er ook gebeurt. Lukt het je deze week in evenwicht te blijven, wat er ook gebeurt?”

Een heel interessant thema, volgens mij, en ik heb er zin in om er mee aan de slag te gaan. Jullie ook?

Lieve groet,
Monique

PS. In de Happinez nr 6 getiteld Zuiver, staat een erg interessant artikel over : Hoe eerlijk kun je zijn? Dit artikel sluit prefect aan op de ity Veracity. De moeite waard om te lezen!

4 Comments

 1. Elle schreef:

  Heel mooi hoe je deze interessante en waardevolle ity hebt belicht!

 2. Wilmy schreef:

  Nou zus dit verhaal past wel bij ons. Eerlijk en respectvol met elkaar praten. Hier kan ik ontzettend van genieten. Kus

 3. El schreef:

  Heel mooi verhaal. En je komt steeds meer voor jezelf op en dat is goed. En niet in verdedigende vorm maar gewoon je eigen mening zeggen. En soms iemand niet de waarheid vertellen heeft idd met respect te maken. Mooi Monique!!

 4. Ellen schreef:

  Met het wekelijkse schrijven van je blog laat jij je “Veracity” zien!
  RESPECT met hoofdletters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *