Veracity – Waardigheid
26 september 2014
Equanimity – Gelijkmoedigheid
3 oktober 2014

Afgelopen weekend ben ik naar de lezing ‘Als opruimen een uitdaging is’ geweest. Deze lezing werd gegeven door Hilde Verdijk. Zij is personal organizer en heeft hierin haar eigen bedrijf  Yourganize‘.

Ik vond het een hele fijne lezing en heb er veel van opgestoken.
Hoewel Hilde ons door middel van een test liet zien dat multi-tasken niet effectief is, heb ik het stiekem toch een beetje gedaan! (Sorry, Hilde, volgende keer zal ik er proberen rekening mee te houden 😉 Tijdens het maken van aantekeningen, merkte ik namelijk dat ik continu in mijn hoofd koppelingen maakte naar de Mindfulness. 

Zo kwamen de grootste struikelblokken tijdens het opruimen (het niet kunnen loslaten) aan bod. Een aantal voorbeelden zijn:
Ik heb het vast nog nodig
Zonde hoor, kostte veel geld
Ik heb er best nog wel een plaatsje voor
Maar ik wil het nog verkopen

Dit zijn voor mij heel bekende uitspraken/gedachten, die mij meteen aan het denken zette. Denk ik hier werkelijk zo over of is dit weer een vermijdingsstrategie van me? Maak ik wel bewust keuzes tijdens het opruimen, of bewaar ik dingen vanuit de automatische piloot? Gewoon omdat ik dit altijd gedaan heb?

Ook kregen we een motivatie-oefening aangereikt. Hierbij moet je een categorie of spullen kiezen waar je moeite mee hebt om te laten gaan. Vervolgens vraag je je het volgende af:
Wat betekent het voor me als ik … loslaat?
Wat zegt dit over mij?
Wat is het ergste dat me zou overkomen als ik dit loslaat/weg doe?
Wat gebeurt er dan? Is dat erg?

Maar ook:
Wat is het beste dat er zou kunnen gebeuren als ik … loslaat?
Waar zit mijn winst? Kan ik leven met dit verlies?

Er kwamen tijdens deze lezing zoveel vragen bij me op. Zou dit hele proces niet nóg beter gaan, wanneer je hier mindful mee aan de slag gaat? Door me met Mindfulness bezig te houden, heb ik bijvoorbeeld met heel wat ADHD ‘obstakels’ leren omgaan. Ik ben veel minder impulsief geworden en het heeft me op zóveel gebieden in mijn leven erg veel gebracht. Waarom dan nu niet ook weer?

In mijn ogen past dit thema ook heel goed in het ACT traject en draait het hier allemaal om bewustwording. Wanneer je dan opruimt, maak je bewust een keus om iets weg te doen of te bewaren. Ik denk dat je hierdoor dan ook weer achter bepaalde patronen of regels stuit, waar je je eerder niet van gewaar was.

Yourganize organiseert elk jaar in oktober de D’ruitdaging.
D’ruitdaging is een ludieke, vrolijke en motiverende manier om overbodige spullen je huis uit te werken.In de maand oktober krijgt iedereen die meedoet, via de mail, website en/of Facebook dagelijks een tip, een idee of een kleine opdracht om spullen te ordenen en sorteren.
Klik hier voor meer informatie.

Ik vind dit een geweldig leuke actie, waar ik veel baat bij heb. Dit wordt het derde jaar dat ik hieraan meedoe. Het motiveert me en houd me vooral bij de les, zodat ik niet op tien plaatsen tegelijk aan de slag ga!
Aangezien ik dit jaar blogs schrijf voor Indachtig en veel intensiever bezig ben met Mindfulness, leek het me een leuke manier om dit te combineren. Daarom doe ik dit jaar mindful mee met de D’ruitdaging. Vier weken lang op een bewuste manier opruimen. Ik vraag me af hoe dit zal verlopen. Wordt het moeilijker of misschien juist makkelijker om dingen weg te doen? Zal ik patronen of gedachten opmerken waar ik me nog niet bewust van was? Zal dit me meer rust in mijn hoofd kunnen bieden?
Allemaal vragen die in me opkomen en ik heel graag wil gaan onderzoeken.

Wie doet er mee?
Ben je ook enthousiast geworden? Neem dan een kijkje op www.yourganize.nl en geef je op. Maak er meteen een mooie Mindfulness oefening van en je hebt twee vliegen in één klap!

Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen ook op ons blog deelt.

Ik wens iedereen veel succes en uiteraard vooral veel plezier!

Liefs, Lysanne

 

Decluttering your Life
Means getting rid of the
Unnecessary
To leave time for the
Necessary
~Lindon and Sherry Gareis~

 

3 Comments

 1. Hilde schreef:

  Leuk verhaal Lysanna, mooie combinatie met mindfulness! Hoop dat je er dit jaar ook weer veel baat bij hebt! Hartelijke groet
  Hilde

 2. Lilian schreef:

  Hallo Lysanne,
  hoewel ik helemaal geen ‘opruimer’ ben, krijg ik er bijna zin in als ik jouw stukje lees.
  Ook ik kan maar met veel moeite afstand doen van iets.
  En opruimen is bij mij eigenlijk alleen het verplaatsen van spullen.
  Loslaten is echt het aller moeilijkste wat er is: en dan niet alleen tijdens het opruimen….
  Misschien volgend jaar in oktober D’ ruitdaging?
  Liefs, Lilian.

  • Lysanne schreef:

   Beste Lilian,
   Bedankt voor je reactie! Heel herkenbaar wat je schrijft! Loslaten blijft heel moeilijk. Toch merk ik dat ik steeds meer en makkelijker kan loslaten dan ik gedacht had, vooral doordat ik er nu zo bewust mee bezig ben.
   Lieve groet, Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *