De mooie momenten
3 juli 2016
100 – Een mijlpaal
19 augustus 2016
foto: www.paradisi.de

foto: www.paradisi.de

Naar aanleiding van mijn vorige blog kom ik deze week nog een keer bij de mooie momenten terecht. Ik heb veel reacties ontvangen en dat doet super goed! Van mooie momenten tot vragen.  Eén van de vragen was:  “Is het niet raar om alleen de mooie momenten op te schrijven? Vaak als ik ergens mee zit, zijn het juist de negatieve dingen die ik opschrijf”. Nee, ik vind het niet raar. Ik heb ervaren dat juist de mooie momenten (je) sterker maken. Immers……… alles wat je aandacht geeft, groeit. En dat klopt………..

De eerste paar keer voelt het misschien nog wat vreemd aan, maar algauw besef ik me dat ik meer en meer bewust “op zoek” ben naar mooie dingen. Ze vallen ook steeds meer op. De baby-alpaca in de wei, een glimlach van de verkoopster, samen zitten zonder iets te zeggen, mijn hond die zich amuseert met een balletje, noem maar op. Het lijken kleine onbenullige dingen, maar als je ze iedere dag opschrijft of benoemt, dan raak je bewust dat er veel mooie momenten zijn. Veel meer dan negatieve of moeilijke momenten.

4d903aadaea2ce2bcf2bc4772a830f42

Toch kan een moeilijk moment, ook een heel mooi moment worden. Neem bijvoorbeeld een moeilijk gesprek. Vaak kijk je er tegenop en toch ben je na zo’n gesprek heel opgelucht. Dat is toch een mooi moment?! Als ik uit eigen ervaring mag spreken zijn moeilijke momenten heel vaak ook mooie momenten. Toen mijn moeder overleed, was er veel verdriet. Toch heb ik in die dagen, die hierop volgde, ook hele mooie momenten beleefd. Samen met mijn vader of met mijn broer en zussen beleef je zo’n waardevolle mooie momenten. Of, heel actueel, de ziekte van mijn man; Heel moeilijk, maar wat zijn er al veel mooie momenten uit voortgekomen!!

Nu zeg ik niet, dat je altijd alleen maar dat mooie moet zien. Uiteraard mag verdriet, boosheid, teleurstelling of het gewoon even niet meer zien, er ook gewoon zijn. Laat dit toe, maar laat het niet de boventoon voeren. Laat het er zijn en ga dan eens kijken of je die emotie ook eens van een andere kant kan bekijken. Ik denk dat je nog eens versteld kan staan, wat dat met je doet.

13327530_771156573020376_9122690837629974055_n

Nu we het toch even over de ziekte van mijn man hebben; We hebben deze week gehoord dat hij “schoon” is. Er was op de scan niets meer te zien. HOE MOOI!!!!!!!! We zijn uiteraard dolblij en kunnen weer een periode afsluiten. Jeetje, wat kan een mens zich bevrijd voelen na het goede nieuws, zeg! Je voelt meteen de ruimte wat het in je lichaam en geest geeft.

Zo zie je dat er veel versies zijn, wat mooie momenten betreft. De een zal iets anders vinden dan de ander. Dat is niet erg. Iedereen mag vinden wat hij/zij wil, daar hoef jij dan weer niets van te vinden. Ik wil alleen zeggen, er zijn meer mooie momenten dan je denkt. Je moet ze alleen zien.

Hoe zou het zijn als je de emoties, die je negatief noemt, met dezelfde openheid verwelkomt,
als de emoties die je als positief bestempelt?
(Erik van Zuydam)

 

Lieve groet,
Monique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *